”Flytta inte personalen”

TRAFIK2009-08-14

ST och Arbetsgivarverket är rörande överens i sina remissvar på trafikverksutredningen – vad ni än gör, flytta inte på personalen! Det blir för dyrt och ger för stora kompetensförluster.

De tunga remissinstanserna är i huvudsak positiva till trafikverksutredningens förslag att slå samman Banverket, Vägverket och Sika med delar av Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och VTI till ett Trafikverk. Men i flera remissvar påpekas att det finns en del oklarheter kvar som bör analyseras och utredas mer. Regeringen har fått 120 remissvar på utredningen.

ST är kritiskt till att regeringen inte från början tog ett samlat grepp kring omorganisationen av myndigheterna på trafikområdet. Då skulle man ha kunnat undvika den ”hattighet” som nu präglar området.

”Ur ett samhälleligt perspektiv medför denna hattighet onödiga kostnader och onödig belastning på personalen”, skriver ST.

Förbundet vill att omlokaliseringar undviks och att man respekterar att det är en arbetsam process att fusionera två eller flera organisationskulturer.

Även Arbetsgivarverket pekar på att det kommer att få stora negativa konsekvenser om omorganisationen innebär att anställda måste byta bostadsort. Verket efterlyser också konsekvensanalyser av risker och möjligheter på sikt, innan beslut fattas.

Transportstyrelsen, Banverket, Konkurrensverket och DO efterlyser noggrannare analyser av vilka konsekvenser förslagen skulle få. Luftfartsverket och Sjöfartsverket är skeptiska till förslagen om att samordna IT-stödet för flera myndigheter, medan Borlänge kommun ser oanade möjligheter i det. Om Trafikverket lokaliseras dit kan Borlänge bli ett nationellt centrum för IT-utveckling.

Vägverket tycker att samarbetet med Banverket är så gott att det inte behövs något Trafikverk för att få en övergripande syn på trafikslagen. VTI och Sika är båda kritiska till hur utredningens förslag berör den egna myndigheten.

Trafikverket

Regeringens utredare Nils Gunnar Billinger föreslår att Vägverket och Banverket läggs samman till ett Trafikverk. Syftet är att kunna utnyttja befintliga transportsystem mer effektivt. Till Trafikverket ska också knytas vissa övergripande funktioner som idag ligger på Sika, VTI, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Transportstyrelsen. Övriga uppdrag som ligger på Sika överförs till Transportstyrelsen varför myndigheten föreslås läggas ner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA