Fackligt arbete ger stora möjligheter att påverka
I genomsnitt är vi på jobbet omkring 80 000 timmar av vårt liv. Det är ett av mina bästa argument för att engagera sig fackligt.
Jag förstår att många har känslan av att färre ska göra mer och att ytterligare en uppgift blir en börda. Men att jobba fackligt är också en möjlighet.
För mig började mitt fackliga engagemang med att jag var visstidsanställd inom en bransch där det var stora problem med just visstidsanställningar. Då var jag rookie och kunde ingenting om fackligt arbete – några år senare förhandlade jag om uppsägningar.
Det bästa med att vara fackligt engagerad är att du har chansen att påverka din och dina kamraters arbetsmiljö. Visst kan det ta tid, men det går.
Jag tror att många inte är medvetna om vilken insyn man får i verksamheten som förtroendevald. Medbestämmandelagen är att likna vid en offentlighetsprincip för arbetsplatsen – arbetsgivaren måste lämna information, lyssna och svara på frågor.
Den nya föreskriften om social och organisatorisk arbetsmiljö ger också större möjligheter att påverka. För den som vill engagera sig är arbetsmiljöområdet en bra början.
Det är ofta lättare att engagera sig i något som är konkret och som man har god kännedom om.
Kanske tvekar du för att du är rädd för att fackligt arbete är svårt? Mitt tips är att börja med att ta sig an ett mindre ansvarsfullt förtroendeuppdrag, och kanske skaffa sig en mentor i form av någon som varit fackligt aktiv länge.
Att bli lokalt skyddsombud är ett annat sätt att börja sin fackliga bana. Som skyddsombud representerar du alla som jobbar på arbetsplatsen och har en mer neutral roll. Ett skyddsombud har stora möjligheter att påverka och kan till och med stänga ned en verksamhet.
Tänk också på att det kommer stöd med uppdraget som förtroendevald. Exempelvis erbjuder ST en grundutbildning, som bara den kommer att göra dig mer kunnig än de flesta arbetsgivare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.