I en lagrådsremiss föreslår regeringen skärpta hållbarhetskrav för upphandling. Förslaget innebär att klimatet, människors hälsa och djuromsorg ska beaktas vid offentlig upphandling.
Nu inleder Riksrevisionen en övergripande granskning av om statliga myndigheter tar miljöhänsyn i samband med upphandlingar. Frågan är om myndigheterna lever upp till de högt ställda ambitionerna att upphandlingar ska vara hållbara.
Statskontoret är mycket kritiskt till hur Havs- och vattenmyndigheten, HaV, valt att tillämpa de EU-regler som syftar till att göra det möjligt att spåra fisk i livsmedelskedjan. Enligt Statskontoret uppfyller HaVs lösning inte EUs krav.
Riksrevisionen inleder en granskning av statens bolag och deras insatser när det gäller hållbarhet. Enligt riksrevisor Helena Lindberg tycks de statliga bolagen inte leva upp till kraven på ett hållbart företagande.
Regeringen skärper kraven på att statens bolag ska anlita företag med schysta villkor. De bolag som har statligt ägande ska enligt ett pressmeddelande säkerställa ordning och reda i leverantörsledet.
De flesta myndigheter använder Agenda 2030 i sitt hållbarhetsarbete. Men aktiviteterna har oftast inte haft någon genomgripande påverkan på aktörernas arbetssätt eller prioriteringar, enligt en delrapport från Statskontoret.
Bara vart fjärde lärosäte når upp till de kriterier som ställts upp för hållbar utveckling. Det konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning.
40 statliga myndigheter står bakom en gemensam avsiktsförklaring om hur de ska kunna medverka till att de globala målen för hållbar utveckling enligt Agenda 2030 ska kunna uppnås.