Motstridiga intressen hos arbetsgivaren, den anställde och Försäkringskassan kan försvåra återkomsten i jobb för den som varit sjukskriven för psykisk ohälsa. Det visar en studie vid Götborgs universitet.
Från 1 januari gäller ett nytt regelverk för arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. Arbetsmiljöverket har bantat ned antalet regelhäften från 67 till 15 och samtidigt digitaliserat materialet.
Längden på långvariga sjukfall har ökat sedan 2019, visar en ny rapport från Afa Försäkring. ”Vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, konstaterar analytikern Andreas Ek.
Antalet statsanställda har vuxit kraftigt mellan 2011 och 2023. Mätt i årsarbetskrafter har ökningen varit 24 procent, enligt en ny rapport från Statskontoret. Under samma period har antalet myndigheter minskat med 13 procent.
Ökade möjligheter att jobba på distans har lett till att anställda börjat pendla längre sträckor, visar en studie från Tillväxtanalys. Särskilt tydlig är tendensen i storstäderna, där fler flyttat längre från jobbet.
Kansliet för hållbart arbetsliv föreslår i sin slutrapport till regeringen att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att sköta ett uppföljningssystem för att följa utvecklingen av arbetsmiljön. Rapporten framhåller också vikten av att fler svenskar arbetar mer.
Kvinnor med funktionsnedsättning har svårare att få del av insatser som hjälper dem ut i arbetslivet, enligt en avhandling vid Örebro universitet. ”Kvinnorna känner sig överkörda eller bortglömda”, konstaterar forskaren Ingrid Witte.
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, ska tillsammans ta fram vägledande riktlinjer för hur generativ artificiell intelligens, AI, ska användas inom offentlig förvaltning.
Efter pandemin har det blivit fyra gånger så vanligt att människor jobbar mer än hälften av arbetstiden från hemmet, konstaterar Medlingsinstitutet i en analys.
Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, vill ha en skarpare reglering av hur arbetsgivare får använda bakgrundskontroller. Enligt IMY behöver balansen mellan individens integritet och skyddet av samhället förbättras.
Alla som jobbar på en statlig myndighet behöver arbeta för en god förvaltningskultur, men det är myndighetsledningen som har ansvaret, menar Statskontoret i en ny skrift.
Det är stora skillnader mellan hur hårt människor drabbas när de förlorar sina jobb, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Vissa grupper kan förlora fem gånger så mycket inkomst som andra. Lågutbildade landsortsbor över 50 år drabbas hårdast.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, kartlägger i ett pågående projekt kunskapen om tystnadskultur i arbetslivet. Syftet är att sammanställa befintlig forskning och identifiera kunskapsluckor.
Sju av tio personer över 35 år funderar ibland på att byta yrke, enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har gjort. Var fjärde tror att de då kommer att använda det nya omställningsstudiestödet, visar undersökningen.