Facken inom industrin kräver 2,8 procent 2017  

AVTAL2016-10-28

Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent 2017. Utgångspunkten är ett ettårigt avtal. I december växlar Facken inom industrin yrkanden med motparten Industriarbetsgivarna.

Nu har avtalsrörelsen för 2017 dragit igång. I mars ska industriparternas avtal vara undertecknat. Det blir sedan vägledande för hela avtalsrörelsen och sätter det så kallade märket.
Först ut är Facken inom industrin som kräver 2,8 procent i löneökning i den kommande avtalsrörelsen. Utgångspunkten för siffran är ett ettårigt avtal. Enligt Facken inom industrin är det en ”nivå som inte äventyrar konkurrenskraften och är väl förenlig med Riksbankens inflationsmål”.
Facken inom industrin kräver också en lägsta löneökning på 460 kronor per månad i de avtal som har sådana regler. Även i de avtal som har minimilöner ska dessa höjas i relationen till övriga lönerna för att värdet ska vara intakt. Dessutom vill man att fasta ersättningar höjs med minst 2,8 procent. Minsta löneökning ska uppgå till 460 kronor per månad i löneavtal inom industrin som har sådana regler. Fasta ersättningar ska höjas med minst 2,8 procent.
Facken inom industrin yrkar också på att ytterligare avsättningar ska göras till arbetstidsförkortningar på sikt och till deltidspension eller flexpension.
Avtalsrörelsen 2017 omfattar enligt Medlingsinstitutet cirka 2,4 miljoner anställda. 79 procent av de avtal som tecknats under 2016 års avtalrörelse och fram till 3 oktober var ettåriga.
I Facken inom industrin ingår IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer, Unionen och GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch,

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA