Europafacket tillfreds med toppmötet

EU2006-03-29

Europafacket sitter nöjt efter förra veckans EU-toppmöte med regeringscheferna. Nästa vecka väntas EU-kommissionen lägga fram sitt förslag om tjänstedirektivet.

Besluten kring tjänstedirektivet, jämställdhetspakten och att arbetsmarknadens parter erkänns i strategin för jobb och tillväxt är speciella glädjeämnen, enligt ett nyhetsbrev från Brysselkontoret, som för LO, TCO och Saco bevakar EU.

När det gäller tjänstedirektivet ställde sig toppmötet bakom Europaparlamentets kompromissförslag. Det innebär att direktivet inte ska påverka arbetsrätten, kollektivavtalen och rätten att vidta stridsåtgärder.

Toppmötet betonade betydelsen av den så kallade sociala agendan, däribland kampen mot fattigdom och utslagning. Men flera NGOs, icke-statliga organisationer, betonar att medlemsländerna måste leva upp till de vackra orden från toppmötet.

I mötets slutsatser heter det att den sociala sammanhållningen måste stärkas. Strategin för jobb och tillväxt (Lissabonstrategin) handlar om såväl ekonomi som sysselsättning och social välfärd.

Vidare beslutade toppmötet att politiken måste göra det lättare att förena arbete och familjeliv. Bättre arbetsorganisation, stärkande av arbetets kvalitet och livslångt lärande är andra faktorer som lyfts fram som tillväxtskapande.

Toppmötet ställde sig bakom det förslag om en jämställdhetspakt som Sverige och fem övriga länder la fram. Syftet är att öka takten i jämställdhetsarbetet och minska könsskillnaderna i sysselsättning och socialt skydd och att motarbeta förstelnade könsroller och attityder. Jämställdhetsarbetet ska följas upp varje år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA