EU: Mammor ska ta ledigt sex veckor

EU2010-02-25

Sverige kan tvingas att införa sex veckors obligatorisk mammaledighet, om EUs jämställdhetsutskotts förslag går igenom i Europaparlamentet i slutet av mars.

Utskottet har röstat igenom ett förslag som innebär sex veckors obligatorisk mammaledighet. Man anger bland annat att medicinska skäl ligger bakom beslutet. För närvarande gäller ett obligatorium på två veckor.

Birgitta Ohlsson, ny EU-minister, är kritisk och vill stoppa förslaget. Hon väntar barn i juli. Till Dagens Nyheter säger hon att hon inte hade kunnat bli EU-minister med det föreslagna direktivet, och att om direktivet införs kommer kvinnor uteslutas från de absoluta maktpositionerna. 

Full betalning i 20 veckor

Utskottet föreslår också att medlemsländerna måste införa minst tjugo veckors betald mammaledighet, varav sex veckor ska tas direkt efter födseln. Ersättningen ska vara 100 procent av senaste månadslönen eller ett genomsnitt. För närvarande gäller 14 veckors betald mammaledighet. Enligt Europaparlamentets Sverigekontor syftar flera av förändringarna i första hand till att förbättra situationen i länder där de har en sämre föräldraförsäkring än i Sverige.

Acceptabelt, tycker TCO

Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på TCO, är noga med att poängtera att det föreslagna direktivet gäller hälsa och säkerhet i arbetslivet. Hon berättar att många gravida och nyförlösta har haft ett väldigt dåligt skydd tidigare.

‒ Därför kan vi av solidariska skäl acceptera förslaget så att de som har sämre villkor än oss i Sverige kan få det bättre. Sedan skulle vi helst vilja att direktivet hade utformats mer jämställt, mer enligt svensk modell, med möjlighet till omplacering och havandeskapspenning, till exempel. Det vi inte alls förstår är varför det måste vara obligatoriskt för mamman att ta ut sex veckor.

Pappaledighet nämns för första gången

Utskottet vill också att två veckors pappaledighet införs, något som dock inte blir obligatoriskt för papporna att ta ut. På Europaparlamentets Sverigekontor konstaterar man att det är första gången som pappaledighet nämns överhuvudtaget i de här sammanhangen.

‒ Vi anser att det är en stor poäng med att införa pappaledighet, även om vi gärna hade sett att den föreslagna perioden var längre, säger Ulrika Hagström.

Utskottet var inte enigt kring de föreslagna förändringarna. 19 röstade för och 13 emot. EU-parlamentet tar troligtvis ställning 23-24 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA