EU kräver ändrad svensk arbetsrätt

ARBETSRÄTT2014-04-16

Svensk lag skyddar alltför dåligt mot missbruk av visstidsanställningar staplade på varandra. Det anser EU-kommissionen som för andra gången kräver att regeringen lämnar ett förslag på hur problemet ska lösas.

Visstidsanställningar, eller tidsbegränsade anställningar, är tillåtna enligt EUs visstidsdirektiv. Men anställningsformen får inte missbrukas av arbetsgivarna, exempelvis genom att man staplar visstidsanställningar på varandra hur länge som helst.

Nu har EU-kommissionen efter korrespondens med arbetsmarknadens parter och regeringen för andra gången i ett så kallat motiverat yttrande konstaterat att de svenska reglerna skyddar för dåligt mot missbruk. Den här gången får regeringen två månader på sig at föreslå en lösning på problemet. Om inte så sker kan kommissionen anmäla Sverige till EU-domstolen.

Beslutet välkomnas av TCO som ligger bakom den ursprungliga anmälan till kommissionen, en anmälan som ledde till att kommissionen inledde en så kallad fördragsbrottstalan mot Sverige.

– Det är bra att kommissionen fortsätter att trycka på. Svensk lag måste ändras, säger Samuel Engblom, TCOs chefsjurist.

Nu förutsätter han att regeringen kommer att ta kontakt med arbetsmarknadens parter för att arbeta fram en lagändring.

– Det vore bra eftersom regeringens egna försök tidigare att följa direktivet inte har varit så lyckade, säger Samuel Engblom.

TCO har arbetat fram ett förslag till begränsning. Det är en ändring i anställningsskyddslagen som gör att den som under en femårsperiod varit tidsbegränsat anställd hos en och samma arbetsgivare i mer än tre år, automatiskt ska ha rätt till en tillsvidareanställning.

En övre sammanlagd tidsgräns är en av de möjligheter till skydd mot missbruk som nämns i visstidsdirektivet.

Svensk lag möjliggör fyra olika typer av tidsbegränsade anställningar: allmän visstid, vikariat, säsongsanställning och visstid för personer över 67 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Stefan (ej verifierad) sön, 08/10/2014 - 00:44
Om dessa visstidsanställningar får fortsätta som borgarna vill, skjuter dom sig själva i foten snart, för är man visstidsanställd får man inte ta lån eftersom man inte är fastanställd .Då kommer det att bli kaos till slut hos alla dessa långivare på nätet som finns i parti och minut, som ägs av ett fåtal banker. Då har dom inte längre så många att ockra med höga räntor.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA