En dag för schyssta arbetsvillkor

ARBETSVILLKOR2010-10-07

I dag, 7 oktober, firas World Day for Decent Work. »Schyssta arbetsvillkor kan vi aldrig ta för givet, vi måste jobba kontinuerligt med arbetsgivaren«, sa Wanja Lundby-Wedin, ordförande för LO.

World Day for Decent Work, enkelt översatt ”världens dag för schyssta arbetsvillkor”, är instiftat av FN-organet ILO och firas för tredje året i rad. Idag genomförs över 300 evenemang i 88 länder för att uppmärksamma villkoren i arbetslivet världen över.

I Sverige debatterades fackliga rättigheter i tredje världen, konsumentmakt och vikten av Labour Market Dialogue, LMD, på ett seminarium i LO-huset i Stockholm. LMD är en form av samverkan mellan fackföreningsrörelsen och näringslivet för att främja social och ekonomisk tillväxt, social dialog och mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Wanja Lundby-Wedin, ordförande för LO och Europafacket, Byggnads ordförande Hans Tilly och Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel deltog i seminariet. De diskuterade den förändrade globala arbetsmarknaden och vikten av internationellt samarbete och olika åtgärder för att minska lönedumpning. Den konkreta åtgärd som deltagarna kunde enas om var viljan att återuppta arbetet med Labour Market Dialogue.

– Vi kan inte på central nivå sitta och bestämma om löner i andra länder. Men vi kan hjälpa till att skapa förutsättningar och globala avtal så att de lokala facken kan förhandla själva, sa Wanja Lundby-Wedin.

Byggnads ordförande betonade att det även inom Sverige finns mycket mer att göra.

– Det räcker inte med att ha kollektivavtal, vi måste också se till att kollektivavtalen efterlevs, sa Hans Tilly och syftade på de thailändska bärplockare som lurats till Sverige på falska premisser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA