Dyrt omlokalisera myndigheter

FLYTTEN2008-10-22

Omlokaliseringen av myndigheter från Stockholm till landsorten har inneburit stora kostnader: Det har i sin tur belastat verksamheten, enligt Ekot.

År 2005 beslutade regeringen att omlokalisera mer än 2 000 jobb på ett 20-tal myndigheter från Stockholm till Östersund, Arvidsjaur, Visby och Karlstad. Flytten skulle kompensera för neddragningarna inom försvaret.

Tre år senare står det klart att omlokaliseringen blev dyr för de myndigheter som berördes. De flesta tjänstemän avstod från att följa med sin myndighet till den nya arbetsorten. Mycket kompetens gick förlorad och mycket kraft har lagts på nyrekrytering. Kostnaderna för själva flytten har också belastat verksamheten.

Enligt Försäkringskassans ekonomidirektör Sture Hjalmarsson har flytten kostat kassan över 300 miljoner kronor hittills:

– Tyvärr har vi inte fått någon kompensation för det, så vi har fått göra prioriteringar inom ramen för den totala verksamheten, säger Sture Hjalmarsson till Ekot.

Hade Försäkringskassan sluppit den kostnaden skulle Försäkringskassan kunnat hantera handläggningen av sjukförsäkringen på ett bättre sätt, menar Sture Hjalmarsson.

Ann-Charlotte Jakobsson, personalchef på Konsumentverket, är en av få tjänstemän som följde med när verket omlokaliserades till Karlstad. Åtta av tio tjänstemän på myndigheten är nyanställda. Flytten har kostat verket 92 miljoner kronor vilket har lett till att myndigheten har krympt, eftersom man inte har råd att anställa fler, berättar hon för Ekot.

– Naturligtvis märks det att det har försvunnit väldigt mycket kompetens från myndigheten., säger hon till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA