Annons:

Östersund lever upp med nya jobben

FLYTTEN2006-01-31

Östersund andas optimism tack vare de omlokaliserade statliga jobben. Kommunalrådet konstaterar förnöjt att arbetsmarknaden ljusnar och de berörda ST-facken ser fram emot fler medlemmar.

Borta är den tunga hand som lades över Östersund när det senaste beslutet kom om att lägga ner försvarsenheter. Nu är det annat. En förhoppningsfull Östersundsbo beskriver det som att hela stan har levt upp.

Ett problem finns dock, enligt STs förbundsordförande Annette Carnhede. På ett möte med ST-företrädare i Östersund nyligen uttryckte hon oro för att myndigheterna skulle tvingas dra ner på antalet tjänster om de inte tillförs mer pengar. Orsaken är att det saknas pengar, öronmärkta för flyttkostnader.

Bara en av tio flyttar med

Men i Östersund pågår tillsättningarna av de drygt 1000 utlovade statliga tjänsterna för fullt.

STs sektionsordförande inom Arbetsmarknadsverket, Lars-Erik Sundvall, uppskattar att ungefär 10 procent av dem som i dag har de omlokaliserade jobben följer med till Östersund.

Och det är långtifrån brist på lokalt intresse för tjänsterna. När ett informationsmöte hölls i Östersund nyligen, angående 38 av totalt 200 tjänster inom Arbetsmarknadsverket, infann sig ungefär 500 personer.

I annonserna för jobben finns krav på högskoleutbildning och mångårig erfarenhet. Det senare kan enligt Lars-Erik Sundvall leda till att länets arbetsförmedlingar dräneras på arbetsplatsförmedlare.

Blandad ålder och bakgrund

– Men det är positivt att vi får fler anställda, mer kompetens och människor med blandad bakgrund och ålder, säger han.

I april ska de 38 nyanställda vara på plats. 26 av tjänsterna är nyskapade. Det gäller handläggare till funktionerna Kundrelationer och Företagsbokning. Även Arbetsmarknadsverkets nationella växel kommer att ligga i Östersund, dit 55 övertaliga tjänster flyttas över från andra län.

Efter semestrarna börjar nästa rekryteringsomgång och framåt 2007 ska samtliga anställningar vara klara.

ST-sektionen har som vanligt presenterat sig vid anställningsintervjuerna och hoppas värva fler nya medlemmar, oavsett de sökandes utbildningsbakgrund. Den inställningen är ganska allmän bland de fackliga företrädare ST Press talat med. På många håll planerar man informationsmöten för nya medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA