Dröjsmålstalan kan förlänga väntetider
Myndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
Väntetiden för att få svenskt medborgarskap har blivit längre. För att få svenskt medborgarskap krävs att man har varit lagligt stadigvarande bosatt i Sverige i fem år. För flyktingar och anhöriga gäller kortare tid. Men väntetiderna för ett besked från Migrationsverket är långa. Ett skäl är enligt SVT den möjlighet till så kallad döjsmålstalan som infördes i förvaltningslagen i juli 2018. Den som har väntat i mer än sex månader på att få ett myndighetsbeslut i första instans har rätt att väcka dröjsmålstalan.
”Den nya lagen har ett tydligt medborgarperspektiv och kommer bland annat att öka möjligheterna att snabba på handläggningstiden för att den enskilde ska kunna ta till vara sin rätt så effektivt som möjligt”, kommenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, då lagen infördes.
Den som fått vänta mer än sex månader på beslut i ett medborgarskapsärenden hos Migrationsverket kan väcka dröjsmålstalan i Migrationsdomstolen. Domstolen anser ofta att den som överklagat har rätt och borde få svar, uppger SVT. Då går ärendet tillbaka till Migrationsverket, men hamnar i en ny pappershög. Båda myndigheterna varnar nu enligt SVT för att reglerna om dröjsmålstalan ytterligare kan förlänga väntetiderna.
”Effekten av det här blir att om alla lämnar in en dröjsmålstalan, så samlas samma papper på samma ställe, bara i en ny hög på skrivbordet. Men processen för att komma till den nya högen tar onödigt mycket resurser från oss, och kanske helt i onödan”, säger lagmannen Lars Sjöström vid Migrationsdomstolen i Malmö till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.