Dömer ut lönekartläggningar
Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström dömer ut JämOs tvingande lönekartläggningar. De leder till lönebildning av öststatstyp, skriver han i en debattartikel.
Som exempel skriver
Förklarade löneskillnader innebär skillnader i lön beroende på att kvinnor har andra arbetsuppgifter och befattningar än män. De oförklarade löneskillnaderna är de som inte kan förklaras. De förklarade löneskillnaderna inom staten är drygt 14 procent. År 2001 var skillnaden cirka 17 procent. Den har alltså minskat. Men det går för långsamt, skriver Göran Ekström.
De oförklarade löneskillnaderna är enligt debattartikeln två procent och kan bero på lönediskriminering, men också på sakliga förklaringar som inte framgår av det statistiska underlaget
”Därför måste ansvaret för arbetet mot osaklighet och diskriminering i lönesättningen ligga på lokal nivå, där kunskapen om vilka faktorer som påverkar lönen i det enskilda fallet finns”, skriver Göran Ekström.
Enligt debattartikeln leder JämOs krav på lönekartläggningar till att löneskillnader felaktigt utpekas som osakliga.
”Vi lever i en marknadsekonomi. På den svenska arbetsmarknaden sätts lönerna i förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare och deras organisationer. Att ersätta denna modell för lönebildning med lagstiftad arbetsvärdering skulle få oöverskådliga konsekvenser. Vi skulle gå från en marknadsanpassad lönebildning till ett system som mer liknar det som tillämpades i de forna öststaterna”, skriver Göran Ekström.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.