DO stämmer bemanningsföretag
Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer ett bemanningsföretag inför Arbetsdomstolen, AD, sedan bolaget vägrat en kvinna med funktionsnedsättning anställning på deltid. DO kräver att kvinnan får ett skadestånd om 80 000 kronor.
Enligt det kollektivavtal som reglerar anställningar i bemanningsföretag ska den som söker ett tillfälligt extrajobb ha en annan huvudsaklig sysselsättning. Följden blir att personer med sådana funktionsnedsättningar som innebär nedsatt arbetsförmåga utesluts från arbete, konstaterar DO i ett pressmeddelande.
Stämningen gäller en kvinna som var intresserad av ett tillfälligt jobb som programvärdinna. Hon har en funktionsnedsättning som ger nedsatt arbetsförmåga och har sjukersättning med 75 procent. Bemanningsföretaget krävde att den sökande skulle ha en annan huvudsaklig sysselsättning om minst 50 procent.
När kvinnan kontaktade bemanningsföretaget fick hon besked om att sjukersättningen inte uppfyllde kravet och att hon därför inte kunde få jobbet.
AD dömde för ett år sedan bemanningsföretaget Manpower att betala diskrimineringsersättning med 110 000 kronor till en kvinna med funktionsnedsättning i ett liknande fall. Enligt AD är kravet på annan huvudsaklig sysselsättning otillåtet, eftersom det särskilt missgynnar personer med en funktionsnedsättning.
”Trots ADs tydliga dom förekommer sådana här krav fortfarande i de centrala kollektivavtalen på bemanningsområdet. Det är bekymmersamt om parterna inte tar sitt ansvar för att se till att diskriminering inte sker”, kommenterar DO Agneta Broberg i pressmeddelandet.
Därför väcker DO samtidigt talan för kvinnans räkning mot parterna som slutit kollektivavtalet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.