Delegation vill se fortsatt värdegrundsarbete

STATSFÖRVALTNING2016-12-07

Värdegrundsdelegationen har lämnat sin slutrapport till regeringen. Delegationen föreslår att alla nyanställda utbildas om de rättsprinciper som gäller i staten. Nu tar Statskontoret över arbetet med värdegrundsfrågor i staten.

Värdegrundsdelegationen föreslår att det fortsatta arbetet med värdegrundsfrågor i staten ska förläggas till en särskild permanent arbetsgrupp vid Regeringskansliet. Ett andrahandsalternativ är att Statskontoret tar över. Regeringen meddelade dock i samband med att slutrapporten överlämnades att det blir Statskontoret som tar över ansvaret.

Sedan 2013 har delegationen arbetat för att upprätthålla och stärka den statliga värdegrunden i statsförvaltningen genom skrifter, seminarier, nätverk, utbildningar och föredrag vid myndigheter. Utgångspunkten har varit att verka för en kultur som motverkar korruption och främjar ett gott bemötande av allmänheten. Enligt slutrapporten kan det arbetet inte avslutas, det måste fullföljas och stärkas ytterligare.

Det viktigaste är att säkerställa att den gemensamma statliga värdegrunden tillämpas, och att värdegrundsarbetet blir en lednings- och styrningsfråga. Myndigheternas värdegrundsarbete ser olika ut. Enligt delegationen är samspelet mellan den statliga värdegrunden och den myndighetsspecifika centralt. Hos två av tre myndigheter har värdegrundsarbetet arbetats in i de strategiska styrdokumenten. Delegationen anser att alla myndigheter snarast ska göra motsvarande anpassning och att det ska tas upp i den årliga myndighetsdialogen.

Myndigheterna behöver också samverka bättre för att få en gemensam bild av vad ett gott bemötande innebär. Den organisation i statsförvaltningen som ska jobba vidare med att främja en god förvaltningskultur bör utse en särskild samordningsansvarig för bemötandefrågor, anser delegationen. Begreppet skicklighet, vid rekrytering, bör inbegripa statstjänstemannens förmåga till ett gott bemötande.

Delegationen föreslår att myndigheterna ska vidareutbilda chefer och medarbetare för att öka förmågan till både yrkesfärdighet och etiska överväganden. Delegationen vill att alla nyanställda i staten ska få en introduktionsutbildning för att få kunskap om de grundläggande rättsprinciper som gäller i staten. Den myndighet som får ansvaret för arbetet med en god förvaltningskultur bör ta fram ett utbildningsmaterial som kan användas både vid introduktionen av nya statsanställda och vid fortbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA