Sverige backar i årets korruptionsindex

KORRUPTION2017-01-26

Sverige har tappat en placering i Transparency Internationals korruptionsindex, från tredje till fjärde plats. Danmark, Nya Zeeland och Finland ligger före Sverige i den senaste rankningen.​

Transparency Internationals index mäter graden av korruption i offentlig förvaltning på en skala från 0 till 100. Danmark, som ligger på första plats med 90 poäng, upplevs som minst korrupt medan Somalia hamnar sist bland 176 länder med endast 10 poäng. Sverige ligger på fjärde plats.

”Sveriges fortsatt goda placering på 2016 års index innebär inte att vi är förskonade från korruption i offentlig verksamhet. Under det senaste året har vi tyvärr upplevt hur värdegrunden har vacklat betänkligt. Ledande personer har visat sig sakna etisk kompass och genom korrupta beteenden skadat förtroendet för olika statliga institutioner”, skriver Transparency Internationals svenska ordförande Ulla Andrén i ett pressmeddelande.

Korruptionsindexet omfattar inte lokal och regional offentlig förvaltning. Kommuner och landsting, som står för cirka 70 procent av den offentliga verksamheten, har inte granskats, enligt pressmeddelandet.

Indexet bygger på en sammanvägning av tre till nio olika källor med data från oberoende institutioner som specialiserat sig på analys av samhällsstyrning, affärsklimat och landrisker. Mer än två av tre av de deltagande länderna har fått ett index under 50 poäng. Sverige fick 88 poäng.

Transparency International

Transparency International Sverige (TI Sverige) är en oberoende ideell organisation som tillsammans med ytterligare ett hundratal nationella avdelningar världen över ingår i det globala nätverket Transparency International. Transparency International, med säte i Berlin, grundades 1993 och har kommit att åtnjuta stor respekt och auktoritet på den internationella arenan för sitt arbete med att kartlägga och motverka korruption i alla dess former.

Källa: TI Sverige

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA