En kultur som ska hindra korruption

VÄRDEGRUND2014-11-25

Statliga Värdegrundsdelegationen har gett ut en särskild skrift för att motverka korruption inom staten. Skriften ska stimulera chefer att utveckla en kultur som motverkar korruption.

”En kultur som motverkar korruption” är titeln på en 32-sidig broschyr med en översiktlig beskrivning av korruption som företeelse och hur man kan skydda verksamheten mot den. Syftet är att stimulera myndighetschefer och chefer på olika nivåer att utveckla och underhålla en kultur som motverkar korruption. Enligt ett pressmeddelande vänder den sig även till alla statsanställda och fackliga företrädare som vill orientera sig inom området.

Enligt broschyren är Sverige ett av de länder i världen som bedöms ha lägst korruption. Risken är därför stor att vi känner oss säkra och slår oss till ro. Men helt befriade från korruption är vi inte, och globaliseringen och de successiva förändringarna av samhället som pågår förändrar hotbilden:

”Undersökningar visar att allmänheten i dag tror att korruptionen inom offentlig förvaltning är avsevärt större än den sannolikt är. Då och då uppdagas fall där myndigheten tagits på sängen av att någon anställd agerat oegentligt. Ett enda korruptionsfall eller bara misstanken om korruption kan ödelägga förtroendet för en verksamhet och för myndighetens personal för lång tid. Dessa enstaka fall får stor uppmärksamhet och påverkar naturligtvis också den allmänna uppfattningen om förvaltningen”, står det i broschyren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA