Civilanställd får behålla jobbet
Polisen i Jönköping ville säga upp en kvinna som arbetat på myndigheten i trettio år, för att hon anses otrevlig. Men polisens personalansvarsnämnd skrev i dag av ärendet och kvinnan får behålla sin anställning.
I polismyndighetens brev till personalansvarsnämnden beskriver arbetsgivaren att kvinnan uppträtt otrevligt och irriterat under en längre tid och att det inte fungerar i ett serviceyrke.
– Vad jag vet är otrevlighet inte ett skäl för uppsägning, sade Anne-Cathrine Brandt, STs ordförande vid Polisen i Jönköping, när ärendet gick vidare till personalansvarsnämnden.
Hon var också kritisk till att facket inte blivit inblandat i ärendet.
– Rutinerna har inte fungerat. Om ett sådant här problem fortsätter är det ju rimligt att man tar upp ärendet med de fackliga företrädarna, vilket man inte gjort, sade hon.
Men nu avslår alltså personalansvarsnämnden polismyndighetens begäran om att skilja kvinnan från sin anställning. I beslutet framgår att de förhållanden som polismyndigheten lagt fram som grund är för allmänt hållna och knapphändigt understödda av dokumentation. Man menar också från nämndens sida att arbetsgivarens skyldighet att försöka komma till rätta med situationen är långtgående och att man i detta fall inte utfört sin utredningsplikt. Redan under dessa förhållanden saknas saklig grund för uppsägning, konstaterar nämnden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.