Polisen vill säga upp "otrevlig"
Polisen i Jönköping vill säga upp en kvinna som arbetat på myndigheten i trettio år. Ledningen anser att hon varit otrevlig.
– Vad jag vet är otrevlighet inte ett skäl för uppsägning, säger Anne-Cathrine Brandt, STs ordförande vid Polisen i Jönköping.
Hon är kritisk till att allt gått snabbt och att facket inte blivit inblandat. Hon känner till att kvinnan varnades i slutet av 2007. Men sedan dess har det inte tagits några formella kontakter förrän hon fick en kopia på ett mejl som skickades till kvinnan. I det informerade arbetsgivaren kvinnan, som var hemma för sjukdom, om att ärendet skulle skickas till personalansvarsnämnden.
– Rutinerna har inte fungerat. Om ett sådant här problem fortsätter är det ju rimligt att man tar upp ärendet med de fackliga företrädarna, säger Anne-Cathrine Brandt.
I brevet till personalansvarsnämnden beskriver arbetsgivaren att kvinnan uppträtt otrevligt och irriterat under en längre tid och att det inte fungerar i ett serviceyrke.
Anne-Cathrine Brandt menar att det går upp och ner i människors liv och säger att det kan hända saker i livet som gör att allt inte är så ljusblått hela tiden.
– Men man måste pröva att lösa saken på annat sätt än att säga upp folk, säger hon.
Personalansvarsnämnden har begärt in kompletterande uppgifter från arbetsgivaren och kommer inte att ta något beslut i ärendet förrän i februari. ST kommer att låta sina ombudsmän granska ärendet utifrån om det finns en saklig grund för uppsägningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.