Bristande jämställdhet i högskolan

JÄMSTÄLLDHET2009-11-03

Det finns stora brister i jämställdhetsarbetet inom högskolan. Det påpekar Pia Sandvik Wiklund, ordförande för Delegationen för jämställdhet i högskolan, DJ, i en debattartikel.

DJ ska i dag fördela 25 miljoner kronor för jämställdhetsinsatser i högskolan. De ansökningar som kommit in föranleder Pia Sandvik Wiklund att dra vissa slutsatser i en debattartikel tillsammans med DJs huvudsekreterare Pontus Ringborg.

Jämställdhetsarbetet inom högskolan har ofta formen av punktinsatser. Samverkan mellan lärosätena är dåligt utvecklad, liksom erfarenhetsutbytet. Nivån på kunskaperna varierar stort och det praktiska arbetet på ett lärosäte kan sakna koppling till den genusforskning som bedrivs vid samma lärosäte, skriver de i Sydsvenskan.

Det finns också brister i analysen av varför en låg andel kvinnor eller män på ett visst utbildningsområde är något som bör åtgärdas. Ofta är den enda grunden ett outtalat antagande att kvinnor eller män i kraft av sin könstillhörighet tillför något speciellt. Detta räcker sällan för att utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder, anser Pia Sandvik Wiklund och Pontus Ringborg:

”Regeringen får inte slå sig till ro i väntan på att verksamhet som nu initieras på lärosäten runtom i landet ger resultat. Att säkerställa att jämställdhet mellan kvinnor och män prioriteras i det nya akademiska landskapet är en utmaning som måste antas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA