En anställd på Socialstyrelsen bloggar om verket under signaturen Gullan. Ingen vet vem hon är.
En anställd på Socialstyrelsen bloggar om verket under signaturen Gullan. Ingen vet vem hon är.

Bloggaren Gullan rör om på verket

SOCIALSTYRELSEN2010-05-04

Gullan på bloggen Totalstyrelsen har rört upp dammet på Socialstyrelsen. Hon har synpunkter på det mesta – från vårdfrågor till chefernas ledarstil. Nu vill ledningen att alla enheter diskuterar takhöjden inom myndigheten.

Det var i december i fjol som signaturen »Gullan« startade bloggen Totalstyrelsen. Gullan är anonym och enligt egen uppgift vet arbetskamraterna på Socialstyrelsen inte vem hon – eller han – är.

I Totalstyrelsens persongalleri finns barnboksfigurer som Måns, Bill och Bull, Prusseluskan, Bamse, Snorkfröken och Lilla My. Alla med tydliga drag av anställda på myndigheten.

»Rädsla och tystnad«

I en mejlväxling med ST Press förklarar Gullan att den utlösande orsaken till att bloggen startades var »den absurda interna situationen som varit frustrerande under två års tid. Den nya ledarstilen som förde med sig rädsla, tystnad och osäkerhet«.

Maria Carneland, ST-ordförande på Socialstyrelsen, tror att de flesta på myndigheten gillar bloggen och också känner igen sig i vissa situationer.

– Jag tycker att bloggen ger viktiga signaler om den psykosociala arbetsmiljön, säger hon.

Hon berättar att det blev mycket oro i samband med en stor omorganisation förra året. Alla chefer fick söka om sina jobb, nya chefer kom in medan andra blev avsatta.

– En omorganisation med flera chefer som slutar skapar naturligtvis oro. I Stockholm har oron börjat lägga sig. Men Socialstyrelsen är en stor myndighet och jag vet flera medarbetare som upplever att det är mindre högt i tak.

Från ledningens sida har man uppmanat enhets- och sektionschefer att föra ut diskussionen om hur man ska öka öppenheten, förklarar myndighetens överdirektör Håkan Ceder.

Vill ha högt i tak

Man vill veta om den bild bloggen förmedlar – att det är lågt i tak – verkligen stämmer.

– Min bild är att man inte upplever det så. Vi anstränger oss maximalt för att folk ska uppleva att det här är en öppen myndighet, säger han.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm understryker att ledningen jobbar hårt för att skapa ett klimat med högt i tak där medarbetarna kan uttrycka sina åsikter öppet.

Han säger att den stora omorganisationen skapat osäkerhet hos vissa och att alla inte gillar kursändringen.

– Men personligen tycker jag det är synd att den som skriver bloggen inte använder sin energi till att framföra sina synpunkter öppet i stället för att förlöjliga sina medarbetare anonymt.

Generaldirektören är »Måns«

Generaldirektören känner igen sig själv som Måns, vilket han tycker är okej, men säger att andra som figurerat i bloggen blivit ledsna. Det finns ju inte heller någon möjlighet att bemöta kritiken, påpekar han.

Gullan säger sig ha grubblat mycket över om det är rätt eller fel att blogga anonymt, men kommit fram till att det är en förutsättning för bloggens existens.

Gullan skriver också att det bara är höga chefer som får kritik och att syftet inte är att minska förtroendet för Totalstyrelsen som myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Barbro K Andersson (ej verifierad) tors, 07/29/2010 - 13:54
..så typiskt avslöjande!!! Här hade Måns ett gyllene tillfälle att säga...va bra att detta kommer till min kännedom..om än anonymt... och jag kommer att göra allt som står i min makt för att cheferna verkligen har rätt kompetens för det ansvar som arbetsmiljölagen kräver.och på denna myndighet ska det råda 0-tolerans mot alla former av trakasserier sk mobbning... men icke sa Nicke, tyvärr!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA