Bästa arbetsmiljön finns hos Ask

ARBETSMILJÖ2009-02-04

Från toppbetyg på justitiedepartementet till missmod på utrikesdepartementet. Däremellan finns alla schatteringar. Men Regeringskansliet är trots allt en bra arbetsplats. I alla fall om man får tro slutsatserna av en medarbetarundersökning på Regeringskansliet.

Av:  Therese Säfström

På justitiedepartementet är medarbetarna inte snåla med de höga betygen. 91 procent av dem som svarat instämmer i påståendet »Departementet har en väl fungerande organisation«, att jämföra med 63 procent på Regeringskansliet över lag. 95 procent instämmer i att »samarbetet fungerar bra inom enheten«. Motsvarande siffra för hela myndigheten är 80 procent.

Tydligt vem som beslutar

STs avdelningsordförande vid Regeringskansliet, Anita Engvoll, säger att hon inte är överraskad.

– Det är vanligt att organisationer med klara strukturer fungerar bra. Där finns transparens och det är tydligt vem som fattar beslut.

Utrikesdepartementets anställda sticker ut med låga betyg för organisation, ledning och kultur. Det finns missnöje med arbetsformerna och utsikterna att byta arbete. Yttersta ansvaret har utrikesminister Carl Bildt.

Vill ha mer närvarande Bildt

– Vi skulle gärna se honom mer närvarande som myndighetschef. Och att han ställde större krav på finansdepartementet när det gäller resurser, säger ST-företrädaren Åke Isaksson.

Även på försvarsdepartementet finns kritik mot ledningen. På socialdepartementet tycker personalen att arbetsuppgifterna är utvecklande och på miljödepartementet har finns nöjda chefer än genomsnittet på departementen.

Konsultföretaget ARS Research gjorde undersökningen, som vände sig till 3 458 anställda på Regeringskansliet. 81 procent svarade.

Justitieminister Beatrice Ask har de mest nöjda medarbetarna i Regeringskansliet. De minst nöjda medarbetarna finns på utrikesdepartementet.

Vad har du som chef, som inte utrikesminister Carl Bildt har?
– Ingen aning. Det hänger nog inte på en person. Men jag tror det är bra att alla medarbetare vet vad som händer på departementet. Tobias (Billström, migrationsminister, red anm.) och jag kommer till frukostmöte några gånger per termin och berättar om vad vi vill och vad vi gör.

Vad gör justitiedepartementet till en bra arbetsplats?
– Vi arbetar med väldigt intressanta frågor. Medarbetarna tycker att det är viktiga saker och är engagerade. Vi har en god stämning – och vinnlägger oss om den. 

ST Press har förgäves sökt Carl Bildt för en kommentar kring arbetsförhållandena på UD.

95 procent av de anställda på justitiedepartementet tycker att samarbetet fungerar bra inom enheten. Justitieminister Beatrice Ask kan vara nöjd.
Bild: Lars Ekdahl
95 procent av de anställda på justitiedepartementet tycker att samarbetet fungerar bra inom enheten. Justitieminister Beatrice Ask kan vara nöjd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA