UD under luppen efter personalkritik

REGERINGSKANSLIET2009-08-18

Kritiken mot Carl Bildt som chef för utrikesdepartementet växer, enligt ST-företrädare. Nu ska en utredare undersöka hur UD kan bli mer modernt och effektivt.

ST-avdelningens ordförande i Regeringskansliet, Anita Engvoll, välkomnar en granskning. De anställdas kritik är en viktig anledning till att översynen görs, anser hon. Problemen anses hänga samman med att utrikesminister Carl Bildt sällan är på plats.

Svårt hitta beslutsfattare

– Bristen på närvaro gör att Carl Bildt har svårt att vara chef för myndigheten UD, säger Anita Engvoll. Han har sin egen agenda.

Som en följd av det uppstår enligt Anita Engvoll svårigheter att hitta beslutsfattare, och beslutsprocesser går i stå.

Utredare blir Peter Egardt, vd för Stockholms handelskammare. Valet har kritiserats, eftersom han var statssekreterare åt Carl Bildt i början av 90-talet. Men Anita Engvoll säger sig ha förtroende för honom.

– Han är en handlingskraftig person med hög integritet. Han kan ju få svårt att komma med stark kritik mot Carl Bildt som person, men UDs problem kan ändå granskas på ett bra sätt.

Utrikesminister Carl Bildt säger i en mejlad kommenterar att utredningen inte har med kritiken att göra, utan härrör från en rapport från regeringens globaliseringsråd. Han tillbakavisar också synpunkterna kring sin bristande närvaro på UD.

»UD inte arbetsgivare«

»Det är förvisso sant att vi har en betydligt aktivare utrikespolitik och att jag som en följd av detta är mer på resande fot än vad jag tror varit fallet tidigare. Men den politiska ledningen finns alltid på plats i Stockholm – den består ju inte bara av mig.«

»Och de flesta av de frågor som facket vill diskutera ligger på den formella arbetsgivaren i form av Regeringskansliets förvaltningsavdelning – UD är ju inte arbetsgivare.«

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA