Annons:

Avtal ger möjlighet att pausa tjänstepension

TJÄNSTEPENSION2024-12-19

Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.

Vid årsskiftet ändras inkomstskattelagen så att det går att göra ett eller flera uppehåll i utbetalningen av tjänstepension under de första fem uttagsåren. Sedan tidigare har det gått att göra sådana uppehåll i utbetalningen av den lagstadgade allmänna pensionen. Syftet med ändringen av inkomstskattelagen är att bidra till ett längre arbetsliv.

Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna OFR/S, P, O, Saco-S och Seko har nu infört nya bestämmelser även i de statliga kollektivavtalen för att ge möjlighet till uppehåll i utbetalningen av tjänstepension. Överenskommelsen innefattar såväl dem som sedan tidigare tar ut tjänstepension som dem som ännu inte börjat ta ut den. Vissa särskilda pensionsförmåner är dock undantagna. 

I en text på sin sajt konstaterar Arbetsgivarverket att det är allt fler som väljer att inte tvärt lämna jobbet när de går i pension. Man vill behålla kontakten med kollegorna och dryga ut pensionen med ytterligare inkomster. Det är också en fördel för arbetsgivaren att kunna fortsätta att anlita erfarna medarbetare, framhåller Arbetsgivarverket.

Eftersom det inte gått att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen när man väl börjat ta ut den har pensionsutbetalningarna fortsatt komma även om man samtidigt fått löneutbetalningar. En konsekvens har enligt Arbetsgivarverket då kunnat bli att den samlade inkomsten ökat skattenivån och en större andel gått bort i skatt.

De nya avtalen träder i kraft samtidigt som ändringarna i inkomstskattelagen, den 1 januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA