Arbetsgivare mot minimilöner

ARBETSRÄTTEN2009-04-22

Arbetsgivarverket tar strid med Svenskt Näringsliv mot minimilöner. I en debattartikel skriver verkets chef och chefsjurist att verket är starkt negativt till lagstadgade minimilöner.

Svenskt Näringslivs intresse för lagstadgade minimilöner är oroväckande, skriver Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström och chefsjuristen Karl Pfeifer i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Minimilöner riskerar att leda till en politisering av lönefrågorna som fråntar parterna ansvaret för lönebildningen och dess konsekvenser.

De två konstaterar att det än så länge är osäkert hur de privata arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv kommer att ställa sig till lagstiftning, men tycker att det intresse som Svenskt Näringsliv visar i sitt remissvar på Lavalutredningen är oroväckande.

I Lavalutredningen urskiljs tre modeller för att anpassa svensk arbetsmarknad till EG-rätten. Utöver lagstadgade minimilöner kan man också tänka sig allmängiltigförklaring av kollektivavtal, där avtalet upphöjs till lag, eller att ujtgå från nuvarande kollektivavtalsmodell. Arbetsgivarverket avvisar de första två och förordar utredningens lösning:

”Detta innebär minsta möjliga ingrepp i den svenska modellen, och ger effekter bara i de branscher som berörs av utstationering. De fack som vill försöka tvinga fram villkor enligt kollektivavtal måste se till att de har någon form av minimilön i sina kollektivavtal. Men för branscher som inte påverkas av utstationering får den ingen betydelse alls. Kollektivavtalen kommer att fortsätta vara parternas redskap för lönebildning”, skriver de två företrädarna för staten som arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA