Annons:

AD-kritik mot utredningsförslag

ARBETSRÄTT2009-03-31

Arbetsdomstolen ifrågasätter behovet av större ingrepp i arbetsrätten. Enligt ADs remissvar till Lavalutredningen leder förslagen till viktiga och principiella skillnader mellan olika arbetstagare.

Av:  Eva Spira

Det började med att Arbetsdomstolen, AD, begärde ett förhandsutlåtande från EUs domstol om fackförbundet Byggnads blockad av det lettiska företaget Lavals bygge i Vaxholm 2004.

Utslaget från domstolen ledde till att regeringen tillsatte Lavalutredningen för att EU-anpassa svensk arbetsrätt. Enligt domen var blockaden en otillåten stridsåtgärd. Byggnads hade inte rätt att hävda sina kollektivavtal när det gällde utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige, i synnerhet inte som arbetsgivaren enligt domstolen inte kunde förutse innehållet i avtalen.

Nu sågar AD grundläggande delar av Lavalutredningens förslag till ändrad arbetsrätt.

Utredningen föreslår bland annat att kollektivavtalade lägsta löner och andra minimivillkor ska vara tydligt definierade och rapporteras in till en myndighet på förhand. Facken får bara ta till stridsåtgärder om de kan bevisa att villkoren för utstationerade arbetstagarna är sämre än minimivillkoren.

AD understryker i sitt remisssvar att Lavalutredningens för-
slag påtagligt avviker från nuvarande arbetsrätt och ifrågasätter om det är nödvändigt att göra ett så viktigt ingrepp i arbetsrätten. Enligt AD skulle det innebära stora skillnader i hur kollektivavtalen tillämpas för utstationerade arbetstagare jämfört med andra.

I remissvaret ifrågasätter AD också utredningens slutsats att lagreglerna om arbetstidens förläggning, rätt till pauser och om förbud mot nattarbete ska utgå ur utstationeringslagen, den lag som reglerar villkoren för utstationerade arbetstagare. Frågan bör utredas mer, enligt AD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA