Arbetsgivare emot diskrimineringsförslag

LIKABEHANDLING2010-02-03

Arbetsgivarna är kritiska till regeringens diskrimineringsutredning. Även DO Katri Linna har invändningar mot utredningsförslaget.

Utredaren Anne-Marie Morhed har föreslagit en skyldighet för arbetsgivare med minst 25 anställda att bedriva ett aktivt arbete mot diskriminering. Diskrimineringsgrunderna utökas till att omfatta även sexuell läggning, ålder och funktionsnedsättning. Vart tredje år ska arbetsgivaren göra ett program för arbetet för lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen.

De fackliga experterna i utredningen har varit starkt kritiska, bland annat till att mindre arbetsplatser inte omfattas av kraven och till att förslagen inte bygger vidare på gemensamt partsarbete och kollektivavtal.

Arbetsgivarna är också negativa, men med andra utgångspunkter. Svenskt Näringsliv anser att det inte finns behov av att utvidga diskrimineringsgrunderna eller nya regler om aktiva åtgärder, och att den administrativa bördan ökar. Arbetsgivarverket påtalar att förslaget innebär utökad reglering, trots att en utvärdering som utredningen låtit göra visar att kraven på aktiva åtgärder hittills inte haft några påtagliga effekter.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, är snarare kritiska till att kraven på jämställdhetsarbete tonas ned. Alla diskrimineringsgrunder ska värderas utifrån samma lagregler och utan en särskild jämställdhetsplan. ”Ändringsförslagen kommer definitivt att innebära en nedrustning av jämställdhetsarbetet”, skriver SKL i ett särskilt yttrande.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, tar i ett expertyttrande till utredningen avstånd från förslaget att undanta arbetsgivare med färre än 25 anställda från kraven på aktiva åtgärder. DO vill också se betydligt mer konkreta krav i lagen, detta för att ge parterna effektivare verktyg. Parterna måste driva arbetet gemensamt, framhåller DO Katri Linna. DO är en liten myndighet, och kan inte kontrollera landets hundratusentals arbetsgivare på ett effektivt sätt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA