Viktigt lyfta fram dem som inte hörs

FÖRDJUPNING2005-02-23

Facket får en mer stödjande roll. Men även i framtiden ska det fungera som motvikt mot arbetsgivaren i ett alltmer individualiserat arbetsliv, tror några nyblivna förtroendevalda.

– Vi förtroendemän får en mer informativ, stödjande och lärande roll i framtiden, säger Ulla Kiivuori, klubbordförande på LVM-hemmet Renforsen inom Statens institutionsstyrelse.

Tillsammans med ett tiotal andra ST-medlemmar har hon nyligen genomgått steg tre i STs utbildning för arbetsplatsombud i Umeå.

Facket blir ännu viktigare

Hon tror inte alls att facket spelat ut sin roll, tvärtom blir det ännu viktigare om medlemmarna kommer att förhandla själva med chefen i lönesättande samtal.

–Individualiseringen på arbetsplatserna gör att facket måste hålla ihop medlemmarna, säger hon. Vi måste bevaka att löner och tillsättningar blir rättvisa men även kunna mer om den ekonomiska utvecklingen på arbetsplatsen.

Nina Brännström är arbetsplatsombud inom Migrationsverket i Skellefteå. Även hon tror att den fackliga rollen förblir ungefär som idag och beskriver den som att hon ska »stödja medlemmarna utan att skriva dem något på näsan«.

Samtidigt märker hon att utvecklingen går mot att medlemmarna vill förhandla själva.

–På ett sätt är det bra för då måste de engagera sig själva men egentligen önskar jag inte att det ska bli individuella förhandlingar.

En helt annan bakgrund har Reza Zarassi och han sammanfattar sin syn så här:

–Facket är som en mor för mig. Det ska vara ett skydd mot »makten« och motverka orättvisor.

Reza Zarassi är etnolog, kommer ursprungligen från Iran. Idag är han skyddsombud på Centrala studiestödsnämnden i Umeå.

Med i bagaget från hemlandet har han erfarenhet från ett fack som är förbjudet och arbetar under jord. I jämförelse med det framstår svenska fackliga frågor närmast som »lyxfrågor«. Men han räknar med att jämställdhet och löneförhandlingar förblir aktuella frågor att jobba med i framtiden liksom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön.

Alla kan inte tala för sig

Facket måste se till att alla medlemmar blir hörda och får en chans att påverka, framhåller Anette Molander, sekreterare i klubbstyrelsen inom Arbetsmiljöverket i Umeå.

–De medlemmar som kan tala för sig kommer att klara sig själva. Då blir det viktigt för mig att lyfta fram dem som inte kan det. Arbetstider och arbetsmiljö kommer att bli framtidens stora frågor, större än löneförhandlingar. Fackets roll blir att komma fram till vad som är en rimlig arbetssituation.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA