Förtroendemannarollen har blivit mer diffus
Förr låg tonvikten på lagar och avtal i den fackliga utbildningen. Nu betonas istället hur man ska möta arbetsgivaren som en jämbördig part.
– Förtroendemannauppdraget har förändrats, idag möter man arbetsgivaren på en annan arena, säger Kurt-Åke Sjöström, ombudsman i ST Region Nord.
En av hans uppgifter är att utbilda förtroendevalda inom förbundet. Fortfarande måste den förtroendevalda känna till lagar och avtal, men det har varit nödvändigt att tona ner detta och lägga om utbildningen efter nya krav. Förhandlingar enligt medbestämmandelagen dominerar inte facklig verksamhet idag.
– De flesta som deltar i våra kurser har någon form av samverkanssystem på sin arbetsplats och det gör den fackliga rollen mer diffus än den traditionella förhandlarrollen, fortsätter han.
De insikter han förmedlar ligger därför mycket på det psykologiska planet, om hur man fungerar gentemot både arbetsgivare och medlemmar. Helt följdriktigt har steg 3 i utbildningen för arbetsplatsombud fått rubriken: »Konsten att påverka – och låta sig påverkas«.
– Efter det senaste avtalet vill man också kunna mer om lönesättande samtal, arbetsvärdering och jämställdhetslagen.
Omsvängningen har skett de senast 15–20 åren, fortsätter han, och är nödvändig.