Annons:

Tre högskoleår för en arbetsförmedlare

FÖRDJUPNING: ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-04-13

Arbetsförmedlingen har infört krav på tre års högskola och examen för att få anställning som arbetsförmedlare. Fram till i höstas fordrades endast gymnasiekompetens.

– Det är ett avancerat jobb, säger Sari Hammarberg, strateg på Arbetsförmedlingen. Uppdragen blir fler och fler, och det är många lagtexter som ska tolkas. Det klarar man bättre om man är tränad i det arbetssätt som finns på högskolan.

Studiernas inriktning värderas lokalt, och då kan en konstvetare vara lika intressant som en socionom.

– Om ett kontor har många förmedlare med beteendevetenskaplig inriktning kan det vara bra att anställa en humanist, förklarar Sari Hammarberg.

Den lokala ST-avdelningen har invänt mot att högskola blir obligatorisk vid nyrekrytering. Sari Hammarberg hävdar dock att de flesta synpunkter hon får höra är positiva; kraven blir tydligare och höjer kanske också yrkets status. Arbetsförmedlingen överväger dock att släppa kravet på examen, eftersom en utvärdering tyder på att det missgynnar sökande med vissa utländska utbildningar.

Samtidigt som utbildning värderas upp har vikten av arbetslivserfarenhet tonats ned. Det finns inte längre något absolut krav på yrkeserfarenheter över huvud taget för nyblivna arbetsförmedlare. Fram till i höstas fordrades minst tre år, varav ett år eller mer i ett arbete inriktat på människor.

Även den förändringen har kritiserats av ST. Enligt Sari Hammarberg togs kravet bort för att underlätta för yngre människor att komma in. Men flertalet har ändå arbetat, säger hon.

– Och åldersstrukturen har inte förändrats så mycket, de flesta sökande är i 30- 40-årsåldern.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA