Socialstyrelsen: »Vill inte se några nollbud«
Alla ST-medlemmar på Socialstyrelsen har ett lönesättande samtal med sin chef. Fackets ambition är att den lokala förhandlingen som föregriper samtalen ska säkra en löneförhöjning åt alla.
Åsa-Britt Edoff är ordförande för ST på Socialstyrelsen sedan i juni. Det här är hennes första löneförhandling.
De anställda får sina löner bestämda i ett lönesättande samtal. En enkät från den senaste revisionen för ett år sedan visar på en del brister.
– 22 procent ansåg att chefen inte var insatt i deras arbetsuppgifter. Endast 28 procent svarade att lönekriterierna hade diskuterats i förväg. Och hör och häpna: 70,7 procent svarade att de inte hade fått reda på hur de kan påverka sin lön! säger Åsa-Britt Edoff.
Lönesättande samtal betyder inte att de lokala parternas gemensamma förhandlande saknar betydelse, hävdar hon.
– Vi kan försöka se till att arbetsgivaren håller sig till formerna vi kommit överens om.
Åsa-Britt Edoff vill dessutom säkra en lokal individgaranti. Det centrala avtalet innehåller inte längre några fastslagna minsta löneökningar som alla får ta del av. I stället sägs det att den som får »ingen eller ringa« löneökning har rätt till en handlingsplan.
– Hos oss är »ringa löneökning« bestämt till 200 kronor. Jag ska försöka få upp den summan till åtminstone 500 kronor, säger Åsa-Britt Edoff.
Hos Socialstyrelsen finns enstaka ST-medlemmar som har fått nollbud i tidigare revisioner. I de fallen har förbundets lokala företrädare lyckats ändra summan från noll till åtminstone något. Den linjen håller Åsa-Britt Edoff fast vid.
– Jag vill inte se några nolbud, säger hon.
Socialstyrelsen
- Cirka 120 ST-medlemmar
- Individuell lön
- Lönesättande samtal