Skatteverket: STs krav - 7 procent
På Skatteverket är löneförhandlingarna i slutskedet. Arbetsgivaren vill att alla löner ska sättas i lönesättande samtal, i en direkt dialog mellan chef och medarbetare. Men för att gå med på att helt avskaffa traditionella kollektiva förhandlingar vill ST få något i gengäld.
Avdelningsstyrelsen för ST inom Skatteverket har samlats för att diskutera sina avtalskrav. En stor fråga är om de ska gå med på arbetsgivarens önskan att all lönesättning ska ske genom lönesättande samtal, det vill säga direkt i dialog mellan chef och medarbetare.
– Det beror på vad vi får i stället, förklarar Ing-Marie Sandin som är avdelningens ordförande.
Hittills har STs medlemmar på myndigheten var och en för sig kunnat välja om de vill att deras lön sätts i traditionella förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren, eller om de vill komma överens direkt i dialog med chefen i ett lönesättande samtal. Men enligt Ing-Marie Sandin är det bara några få procent som väljer traditionella förhandlingar.
– Och den som inte är nöjd efter ett lönesättande samtal har ju alltid möjlighet att vända sig till oss så att vi kan pröva lönen i de slutliga förhandlingarna med arbetsgivaren.
Skatteverkets förhandlingschef Daniel Berg förklarar kravet med att man kommit så långt med dialogen mellan chef och medarbetare att man vill fortsätta med det arbetssättet.
– Vi har dialogsamtal flera gånger per år och vid ett av tillfällena diskuteras lönen. Vi vill att det ska vara likadant för STs medlemmar som det är för medlemmarna i Sacoförbunden som förhandlar för sig.
Att LO-förbundet Sekos medlemmar har traditionella förhandlingar har inte så stor betydelse, menar han, då det förbundet bara har ett tiotal medlemmar. Sacoförbunden och ST har cirka 4 500 medlemmar vardera.
Från STs sida vill man i gengäld få ut minst 7 procent i löneökningar under de närmaste tre åren – mer än de 6,8 som är miniminivån enligt det centrala avtalet.
– Men det kommer att bli 7 procent, säger Ing-Marie Sandin segervisst.
Det gör hon eftersom hon vet att Saco-S redan har slutit ett avtal som ger 2,2 procent i år, vilket är 0,2 procent mer än bottenplattan i STs avtal.
Orsaken till att Saco-medlemmarnas avtal är klart är att det löper på tills vidare och revisionsförhandlingarna därför påbörjades för flera månader sedan.
Att avtalen ser olika utär både bra och dåligt, tycker man inom avdelningsstyrelsen: Nackdelen är att STs medlemmar får årets löneökningar utbetalda senare än medlemmar i Saco-förbunden. Å andra sidan är det en fördel att känna till nivån i förväg och kunna förhålla sig till den.
Daniel Berg säger att det är möjligt att ST kan få ut mer än miniminivån på 6,8 procent om man accepterar kravet på att ha lönesättande samtal som enda modell.
På frågan om det är problematiskt att Saco-S har ett avtal som inte är tidsbegränsat och saknar siffersatta värden på löneökningarna, medan ST har ett tidsbegränsat avtal med siffror, svarar Daniel Berg:
– Vi lägger inte ut löneökningar efter facklig tillhörighet. Vi hade klart för oss hur stort utrymmet för löneökningar skulle vara långt innan avtalet blev klart.
Skatteverket
- Cirka 4 500 ST-medlemmar.
- Individuell lön.
- Lönesättande samtal med möjlighet till kollektiv förhandling.