Sara är inbäddad i lila

FÖRDJUPNING: KONTORSMILJLÖ2010-03-23

När Sara van der Post, domstolssekreterare vid Luleå tingsrätt,
bytte rum blev hon plötsligt trött på att alla kontorsrum såg likadana ut. Hon bestämde sig för att inreda sitt nya rum helt i svart och lila.

Alla som passerar det lilla rummet stannar till och tittar.

– Ibland säger de ingenting alls, de bara stirrar.

Ändå är det bara färgen som skiljer rummet från de andra på tingsrätten.

– En del kommenterar. »Snyggt!«, »Oj, vad annorlunda!«, »Vad mörkt du har det!« har folk sagt.

Först visste Sara van der Post bara att hon ville göra något annorlunda – exakt hur kom hon på senare.

– Jag fick nog av den där myndighetskänslan. Något iögonfallande vill jag ha! tänkte jag. Lite revolutionerande, liksom.

När hon såg det svarta tyget med silvertryck visste hon vad hon hade letat efter. Men tjocka, svarta gardiner – kan man ha det i ett rum på tingsrätten? Jo, chefen sa ja, utan att tveka. Det blev också en lila panelgardin bakom den svarta – för att inte göra känslan i rummet för tung.

– »Gör vad du vill«, sa chefen. Och jag älskar ju lila, jag har ofta på mig lila kläder. Färgen gör mig lugn. Den är inte gräll och inte heller så tjejig som rosa kan vara.

Anslagstavlan, kontorsstolen och alla pärmar fick samma nyans.

Men ordning och reda ska det vara: bröllopskortet får sitta uppe, men inget »onödigt plotter«. Andra privata prylar skulle bara distrahera: »kaos är inget för mig«, säger Sara van der Post.

Hon tror att allt fler kommer att börja skapa personliga platser på sina jobb. Anonyma kontorsrum känns lite gammaldags, tycker hon:

– Jag tror inte att så många egentligen trivs med stora beige-grå anslagstavlor. Människor börjar bli mindre rädda, så jag tror att det
blir friare och friare hela tiden. Man har förstått att det kan vara en myndighet även om det syns att det är levande människor som jobbar
här.              

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA