»Det var faktiskt skönt att gå«
l Lena Blåsjö bestämde sig för att starta eget när hennes jobb som layoutare och bildredaktör på Konsumentverket flyttade till Karlstad. Nu har hon haft uppdrag åt sin gamla arbetsgivare.
–Det är roligt när de ringer och talar värmländska och säger att de är efterträdare till den och den, säger hon.
Villan ligger på högsta punkten i Bällsta i västra Stockholm. Från farstukvisten ser man bort till Sundbyberg, och långt bort till vänster syns Science Tower i Kista. I ett rum på nedre botten har Lena Blåsjö inrett sin nya arbetslokal.
För tillfället är hon bland annat sysselsatt med formgivning av två böcker.
–Det är det roligaste, när man får arbeta med både text och bild.
Avfärdade pendling
Lena Blåsjö säger att hon prövade tanken att pendla till den nya lokaliseringsorten Karlstad.
–Men jag avfärdade den ganska snabbt. Jag tror att det skulle slita för mycket på familjen.
Lena arbetade i 18 år på Konsumentverket. Ganska typiskt, det var en arbetsplats många stannade på.
–Det var jätteroliga år. Visserligen hade vi en del omorganisationer, men det var alltid en kul stämning på Konsumentverket. Det var en chock när vi insåg vad som skulle hända.
Och det goda arbetsklimatet eroderade. Det var en sorglig höst, säger Lena, när de yngre försvann och verket liksom tömdes.
–I början samlade vi åt dem som skulle sluta, en tia hit och en tjuga dit. Till slut blev det för absurt, och vi skojade om vad den sista skulle göra. Släcka lyset? Det var faktiskt skönt att gå när så många hade försvunnit.
Plan för marknadsföring
Lena Blåsjö var ganska snabbt klar över att hon ville fortsätta inom sitt tidigare yrkesområde, på frilansbasis. På Trygghetsstiftelsen träffade hon konsulenten Margareta Granath och en fristående konsult. Hon fick göra en marknadsföringsplan.
–Det handlade mest om möjliga kundgrupper och hur jag skulle nå dem. Det lät väldigt teoretiskt, men var klart nyttigt. Det var bra att tänka efter vad jag ville göra, och inte presentera mig som om jag gjorde »allt«.
Hon gjorde också en ekonomisk kalkyl, som visade att hon skulle klara en lägre inkomst. Trots det har ekonomin varit ett orosmoln, framför allt i början.
–Det har varit ojämnt med uppdrag, och när det var lite jobb hade jag svårt att njuta av lugnet. Jag räknade pengar hela tiden.
Nu är oron mindre, men hon tycker inte att hon kan tacka nej till jobb även om hon har fullt upp. Då sitter hon i stället kvällar och helger.
Många har hittat bra lösning
Ett plus jämfört med Konsumentverket är att hon kan välja sina arbetstider, sitta i vårsolen en eftermiddag och ta igen det på kvällen. På minussidan finns bristen på arbetskamrater och svårigheten att skilja mellan arbete och fritid. Kanske skaffar sig Lena en arbetslokal utanför hemmet så småningom.
Med jämna mellanrum träffar hon gamla arbetskamrater på en restaurang i Stockholm. Många har hittat en lösning som de är nöjda med, konstaterar hon.
–»Vad kul att det blev så bra, det trodde vi aldrig«, hör man ofta. Och det är inte bara de välutbildade som det gått bra för.
stöd vid omställning
*Trygghetsstiftelsen bildades 1990 för att stödja uppsagda från statliga myndigheter och verk. Grunden för stiftelsens verksamhet var det centrala avtal som fack och arbetsgivare på myndighetsområdet slutit, Trygghetsavtalet.
*För anställda inom statliga bolag finns motsvarande verksamhet i Trygghetsrådet.
* I Trygghetsstiftelsens basutbud finns kurser om karriärplanering, hur man söker jobb och om eget företagande. Stiftelsen erbjuder även samtal med en personlig jobbcoach och praktikplatser för den som vill prova ett nytt yrkesområde. Vidare kan den finansiera utbildning, normalt upp till ett år.
*Trygghetsstiftelsen ger också råd och stöd till dem som ska arbeta med en avveckling eller omställning, till exempel personalavdelningen och de lokala fackliga organisationerna på den berörda myndigheten.
* Villkoren i Trygghetsavtalet innebär bland annat förlängd uppsägningstid, ledighet med lön under uppsägningstiden när man söker jobb, går kurser eller utbildar sig samt inkomsttrygghet under en viss tid om man får ett nytt jobb med lägre lön.
* På grund av den pågående stora omlokaliseringen av statlig verksamhet har en särskild organisation, Komom, bildats vid sidan av Trygghetsstiftelsen. Komom öppnade 2006, och ska fram till slutet av 2008 erbjuda stöd till dem som sagt upp sig i samband med omlokaliseringen. I organisationens lokaler på Södermalm i Stockholm finns kontorsrum som arbetssökande kan använda, liksom personal som kan stötta under processen.
* Läs mer på Trygghetsstiftelsens och Komoms hemsidor:
www.tsn.se
www.komom.se