»Jag kände att det löser sig«

FÖRDJUPNING: OMLOK2007-04-17

–Jag hann inte riktigt hamna i stressen, säger Claes Andersson, som efter tre månaders arbetslöshet fick fast jobb som statistiker på Sveriges Kommuner och Landsting.

Claes Andersson var aktiv i STs avdelning på Konsumentverket, och var av den anledningen kanske mer förberedd än många andra på beskedet om omlokaliseringen till Karlstad.

Hade erbjudits jobb förr

–Man ville ändå inte tro det värsta, så lite överraskad blev jag nog. Men det var ingen blixt från klar himmel.

Han var också hyggligt optimistisk om framtiden för egen del. Claes är 33 år och utbildad statistiker. Han hade blivit erbjuden andra jobb under sina fem år på Konsumentverket. Visserligen hade omlokaliseringarna skapat en större konkurrens om jobben i Stockholm, men han var öppen för att pröva nya saker och hade tankar på att byta yrkesinriktning.

–Oron var som starkast bland dem som hade några år kvar att ge, säger han. Jag förstår den oron, men samtidigt var de så duktiga på det de gjorde. Det de behövde var att jobba upp självförtroendet.

Claes Andersson sade upp sig och gick in i omställning i början av februari 2006. Han gick en intensivkurs i engelska på Folkuniversitetet tillsammans med några gamla kollegor, en databaskurs och en utbildning i grupputveckling och ledarskap. Den sistnämnda kan man bygga vidare på om man vill söka chefsjobb, påpekar han.

Nya jobbet passar bättre

Han hade också några träffar med en jobbkonsult, en coach, genom Trygghetsstiftelsen.

–Det var jättebra att ha henne att gå till. Vi förde resonemang om vad jag ville göra, pratade om CV och så vidare. Jag känner att jag fick det jag behövde. Och det var en trygghet att ha kontakt med gamla kollegor under omställningen.

Möjligheten att få stöd för att starta eget lockade lite, men han bestämde sig för att fortsätta en tid till som anställd. Han hann bara söka några få jobb innan han i maj fick napp på Sveriges Kommuner och Landsting. Det nya arbetet rör personalstatistik och stämmer bättre överens med hans utbildning än tjänsten på Konsumentverket. Och lönen är högre.

–Jag hade tur. Jobben finns, men man måste tajma dem. När jag träffar på någon som det inte löst sig för brukar jag säga det.

Claes Andersson<p>
Foto: THOMAS WÅGSTRÖM
Claes Andersson<p> Foto: THOMAS WÅGSTRÖM

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA