Vi satsar på kvinnors arbetsmiljö

DEBATT: ARBETSMILJÖ2012-02-14

Regeringen tagit fram en handlingsplan för ett långsiktigt och målmedvetet arbetsmiljöarbete de kommande fem åren, skriver arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Arbetsmiljön är en viktig fråga för regeringen. Under de senaste åren har regeringen gjort betydande satsningar på just kvinnors arbetsmiljöer. Följden av ett bra arbetsmiljöarbete är en arbetsmarknad där fler får möjligheten att träda in och få ett jobb och där färre slås ut i förtid.

Det är grundläggande för vår arbetslinje, men också avgörande för att möta den demografiska utvecklingen och stundande generationsskiften på arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en fyraårig satsning för kvinnors arbetsmiljö. Satsningen ska ge ökad kunskap om kvinnors arbetsmiljö och bättre metoder för att i tillsynsarbetet uppmärksamma risker för belastningsskador. För att genomföra uppdraget får Arbetsmiljöverket 20,5 miljoner

kronor. Detta är en del i den omfattande satsning regeringen gör på kvinnors arbetsmiljöer och ohälsa.

Fler kvinnor än män tvingas att avsluta sina arbetsliv i förtid av hälsoskäl. I förlängningen innebär det lägre pensioner och sämre möjligheter för kvinnor att försörja sig själva. Skador i leder och muskler ligger bakom hela 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar och är den främsta orsaken till sjukfrånvaro och utslagning från arbetslivet.

Satsningen på kvinnors arbetsmiljö är både viktig och angelägen. Det är viktigt att belysa dessa frågor samt att öka kunskapen kring dem.

Ingen ska behöva vara rädd eller orolig när man går till jobbet. Tyvärr blir allt fler personer utsatta för hot och våld på sina arbetsplatser. Vi har därför tre år i rad också gett Arbetsmiljöverket extra pengar för att öka kunskapen om hot och våld utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Hot och våld hör inte hemma i vårt samhälle. Och framförallt inte på arbetsplatsen.

Inflytande och delaktighet när det gäller det egna arbetet och verksamheten i stort skapar utvecklingsmöjligheter för både arbetsplatsen och de som jobbar där. Roligare och hälsosammare jobb ger helt enkelt kreativare medarbetare och bättre resultat. En arbetsplats som uppfattas som attraktiv stärker också sina chanser i konkurrensen om arbetskraften. Det är en vinn-vinn situation för både arbetsgivare och arbetstagare.

Regeringen menar allvar med arbetsmiljöarbetet. För att få till stånd ett långsiktigt och målmedvetet arbete har vi tagit fram en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet de kommande fem åren. I den tar vi upp både konkreta förslag och mål och viljeinriktningar för framtiden. Många av de saker vi föreslår i handlingsplanen är redan påbörjade och vi arbetar hela tiden med att ta itu med nya problemområden.

Hillevi Engström(m)

arbetsmarknadsminister

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA