Tolka annonsen rätt och öka dina chanser
Att läsa jobbannonser är ofta det första steget till ett nytt arbete. Men det gäller att förstå vad som faktiskt står i dem, och att använda informationen på bästa sätt.
När du tror att du har hittat ditt nästa drömjobb ska du börja med att läsa annonsen med förstoringsglas. Rådet kommer från Carina Eriksson, rekryteringsansvarig på Trygghetsstiftelsen.
– Tänk efter vad det är du inte förstår. Ring sedan och ställ frågor för att räta ut frågetecknen.
Platsannonserna ger nämligen inte alltid glasklara besked om vad arbetsgivaren söker. Ibland innehåller de väldigt många krav och önskemål, och som sökande kan det vara svårt att veta vilka som väger tyngst.
– Ofta har inte bara en person skrivit annonsen, utan den har gått runt i en grupp där alla lagt till något. Det kan bli för mycket »ska«-krav, säger Carina Eriksson.
Det kan också vara otydligt vad som är krav och vad som är önskemål, påpekar Annika Brobjer, som är karriärcoach och rekryterare på företaget Karera. Innebär formuleringar som »bör ha« eller »vi ser att du har« ett krav?
Det går inte heller alltid att utläsa av annonstexten vilka krav och önskemål arbetsgivaren tycker är viktigast. Den kan exempelvis vara färgad av att företrädaren på tjänsten saknat en kompetens som arbetsgivaren ser som nödvändig.
– Då kanske den saknade kompetensen hamnar högst upp på kravlistan trots att den inte är avgörande för tjänsten, säger Annika Brobjer. En person som jag pratade med hade sökt ett jobb där uppgiften att ta mötesanteckningar stod överst. Hon fick sedan veta att det var den minsta delen av jobbet, men att de hade haft en person som inte klarade det.
När du väl klurat ut vad som är arbetsgivarens grundkrav ska ditt
ansökningsbrev i möjligaste mån svara upp mot dem. Gör en lista på kraven och bocka av, tipsar Annika Brobjer.
– Vissa saker kan tyckas så självklara att man glömmer att ta med dem,
såsom datakunskaper och körkort.
Om ansökan saknar centrala nyckelord från annonsen riskerar du att att inte gå vidare efter den första gallringen.
– Nyckelorden kan handla om system eller typ av arbetssätt, säger Carina Ericsson. I administrativa arbeten kan det stå sådant som självständigt arbete, IT-vana eller språkkunskaper. Man får försöka beskriva sina jobberfarenheter utifrån grundkraven.
Annika Brobjer rekommenderar att man söker jobbet även om man inte uppfyller alla önskemål i annonsen, förutsatt att grundkraven är på plats. Du kan till och med söka om något enstaka grundkrav fattas, anser hon.
– Ett sådant påstående kan göra folk lite upprörda, men om man uppfyller de flesta kraven tycker jag att man kan söka. Man behöver i så fall visa att man har en liknande kompetens och en stark motivation att klara jobbet.
Utbildningskrav måste dock mestadels uppfyllas, åtminstone om man
söker jobb i staten.
– Däremot kan du ofta ha en annan inriktning, säger Annika Brobjer. Om det står »akademisk utbildning inom ekonomi eller motsvarande« kan de kanske godkänna en utbildning där ekonomi har ingått.
Arbetsgivare presenterar också sig själva i platsannonsen. Som sökande kan du använda den informationen när du skriver ansökan eller kallas till intervju.
– Det kanske står att arbetsplatsen värderar ett stort samhällsengagemang och ett gott samarbetsklimat, exemplifierar Annika Brobjer. Då kan man matcha det genom att formulera sig kring de värderingarna.
I statliga myndigheters presentation kan ibland framgå hur nära knutna de är till beslutsfattarna i regering och riksdag, säger Carina Ericsson.
– Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan hör ju till dem som ofta får ändrade förutsättningar. Det ger ett seriöst intryck om man kan visa att man förstått hur relationen ser ut. Det imponerar.
Platsannonsens innehåll ska vara grunden för ansökan, summerar Annika Brobjer. Så är det inte alltid.
– Det är väldigt vanligt att man svarar utifrån vem man själv är, inte vad arbetsgivaren frågar efter. Ansökan
ska vara ett svar på arbetsgivarens
fråga.
5 saker att tänka på när du synar annonsen
- Granska noga hur arbetsgivaren beskriver sitt varumärke i annonstexten och på sin hemsida. Fundera på hur du kan relatera till det som sägs om arbetsplatsens värderingar och inriktning.
- Analysera krav och önskemål för tjänsten. Om det känns oklart vad som är vad – ring och fråga.
- När arbetsgivaren har en lång önskelista är det bra att kolla vilka krav och önskemål som är viktigast.
- Ansökan bör matcha annonsens nyckelord, såsom »hantera engelska i tal och skrift« eller »förmåga att arbeta självständigt«.
- Du kan söka jobbet om du klarar de flesta av annonsens grundkrav. I ansökan kan du nämna kompetenser som inte står i annonsen men som du tror är användbara.