Annons:

»Tjena Skatteverket« är ingen bra inledning.
Bild: Janetta Nyberg
»Tjena Skatteverket« är ingen bra inledning.

Välj rätt stil och ton när du söker jobb

PÅ JOBBET: KARRIÄR2012-03-27

Formellt eller chillat, stramt eller skojfriskt – det kan vara svårt att välja rätt tonfall i det personliga
brevet när man söker jobb. Expertens råd är att noga tänka igenom hur du formulerar dig i din ansökan.

Av:  Sofia Brax

»Jag är en gammal hårdrockstrummis som kliat lite på datorer sedan 80-talet...« Så börjar ett ansökningsbrev som karriärkonsulten Per-Åke Ferngren brukar använda i en övning för arbetssökande i Trygghetsstiftelsens regi. I övningen får deltagarna för ett ögonblick se processen ur arbetsgivarens ögon, och läsa ansökningshandlingar från fyra olika sökande – både cv och personligt brev.

– Den här killen brukar de inte ranka så högt. Trots att han egentligen stämmer bäst med kravprofilen när vi tittar på cv, blir han ofta bortvald på grund av brevet. Sedan byter jag ut hans brev till ett mer formellt, för att visa vilken betydelse det kan ha.

Som rekryterare brukar Per-Åke Ferngren låta cv:t tala till sin logiska sida, och stämma av det mot kravprofilen. Det personliga brevet får däremot tala mer till hans känslor.

– Därför är det viktigt att du visar något av din personlighet genom hur du formulerar dig, säger han.

Men vilket tonfall som fungerar bäst i jobbansökan beror på vilken tjänst du söker. Det finns ingen universallösning.

– Jag tycker att du ska göra research varje gång. En erfaren rekryterare märker snart om det är ett standardbrev. För mig är det självklart att du har tagit reda på vilken ansats du ska ha i ditt personliga brev, i förhållande till vem som ska ta emot det.

Har du ingen egen erfarenhet av branschen kan det vara bra att höra med någon som har det. Titta gärna på hur annonsen är formulerad och vilket tonfall som används på hemsidan.

– Min starkaste rekommendation är att du ringer och pratar med den som har hand om rekryteringen, för att själv höra hur den personen kommunicerar. Sedan kan du matcha den ton som du blir bemött av, säger Per-Åke Ferngren.

Om du tvekar, tänk ungefär likadant som med klädsel.

– Var hellre lite för formell vid första mötet än tvärtom. Det är lättare att justera nedåt vid nästa möte än att justera uppåt.

De allra flesta arbetsgivare reagerar på både överdrivet avslappnad och överdrivet formell stil i ansökan.

– Om jag inte upplever någon kontakt när jag läser brevet, är det lättare att välja någon med motsvarande cv som har en varmare och mer målande beskrivning av sig själv.

Djärva grepp kan ibland lyckas, men innebär också en stor risk att bli bortvald. När Per-Åke Ferngren arbetade med en rekrytering för Hästens sängar var det en sökande som hade tagit sin dotters brevpapper med hästar på och inledde brevet med »Hej ponnyvänner!«

– Han fick ju tyvärr inte chansen.

 

3 frågor till 3 rekryterare

1. Är det stora skillnader i tonfallet bland de ansökningar du får in?

2. Var går gränserna innan du drar öronen åt dig?

3. Minns du något du själv reagerat på?

 

Jennie Knutsson, personalchef på Havs- och vattenmyndigheten:

1. Nej, det är ett ganska formellt tonfall. Många brev inleds ungefär: Hej, och så rekryterarens eller chefens namn, jag heter si och så, jag läste er annons och blev intresserad därför att…

2. Både jag och kolleger har reagerat när sökande använder talspråk i text – även om det händer väldigt sällan. Men det får inte heller bli så formellt eller stolpigt att personen försvinner. En annan gräns går vid att använda ett tonfall som inte passar tjänsten eller verksamheten. Vi har ju lite olika förväntningar på språket beroende på om tjänsten avser en jurist, en informatör eller en säljare.

3. En internansökan skriven i talspråk på en servett. Det var svårt att få ett seriöst intryck.

 

Jesper Österberg, HR-konsult på Skatteverket verksamhetsstöd, personalenheten:

1. Ja, vi får in allt från det väldigt fåordiga eller det väldigt formella via det personliga till det som är så personligt att det gränsar till det oseriösa.

2. »Tjena Skatteverket« är ingen bra inledning. Du ska inte heller använda dig av svordomar eller slanguttryck. För mycket talspråk eller sms-språk kan man också reagera på. Men också om det börjar se ut som ett myndighetsärende eller ett juridiskt yttrande.

3. Jag minns ett brev som jag tyckte var väldigt bra. Rubriken var en klatschig beskrivning av personen, innehållet var lättsamt formulerat, lite humoristiskt, men ändå seriöst, och det hela avslutades med »Tack för din tid«

 

Ann-Christine Nordberg, personalchef inom Posten försäljning, försäljningsområde SME & affärsstöd

1. Nej, vanligtvis är det ganska formellt. De börjar ofta: Hej! Jag vill anmäla mitt intresse för den lediga tjänsten. Men språket är ofta strukturerat, enligt min uppfattning kanske lite väl formellt ibland.

2. Ska jag bli nyfiken krävs ett seriöst tilltal som är säljande, glatt och enkelt. Jag reagerar om tonfallet är slarvigt och man använder slang och obegripliga ord, men blir också tveksam om tilltalet är alltför högtidligt och formellt. Jag tänker att det kan säga en del om hur man är som person.

 3. En formulering jag reagerade positivt på var »Tänk vilket spännande företag Posten verkar vara. Jag blir nyfiken på hur min framtid skulle kunna se ut hos er.«

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Skryt lagom när du ska söka jobb

PÅ JOBBET: SÖKA JOBB2013-11-05

Öka din chans att få nytt jobb med ett bra cv

TIPS OCH RÅD: SKRIVA CV2021-11-07

Tolka annonsen rätt och öka dina chanser

PÅ JOBBET: JOBBANNONSEN2015-02-10

Var lagom personlig när du söker jobb

RÅD OM JOBBET: KARRIÄR2017-08-30
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA