Annons:

Bild: Janetta Nyberg

Så får du jobbet som inte är utlyst

PÅ JOBBET: SPONTANANSÖKAN2014-08-26

Du vet var ditt drömjobb finns, men det annonseras aldrig ut. Hopplöst? En spontanansökan kan ge dig chansen som annars aldrig kommer.

Av:  Therese Säfström

En spontan ansökan till en arbetsgivare kan bestå av ett personligt brev och ett cv, precis som en vanlig jobbansökan. Skillnaden är att den inte gäller någon utlyst tjänst, utan visar ditt intresse för en arbetsplats och de arbetsuppgifter som finns där.

På Trygghetsstiftelsen hjälper konsulenten Olle Åberg arbetssökande att hitta nytt jobb.

– Två tredjedelar av alla jobb utannonseras aldrig. Det är dem man har chans på genom spontanansökningar, säger han.

Att privata företag använder spontanansökningar när de rekryterar är vanligt. Men Olle Åberg vet att detsamma gäller för många myndigheter.

Myndigheter som ska anställa måste utlysa tjänsten, men det finns möjligheter till undantag – till exempel för korta, tidsbegränsade anställningar, så kallade allmänna visstidsanställningar.

– Ta först reda på var du vill jobba och med vad. Läs på, titta på myndigheternas webbplatser, säger Olle Åberg.

De som rekryterar till lediga tjänster är ofta HR-chefer eller chefer på en viss avdelning. Ett inledande telefonsamtal är bra för att etablera en personlig kontakt och för att kunna ställa relevanta frågor.

– Du kan också ringa en facklig företrädare på arbetsplatsen för att höra vilka jobbmöjligheter han eller hon ser, säger Olle Åberg.

Om du skickar en spontanansökan utan att först ha haft kontakt, är det extra viktigt att följa upp med ett samtal.

– Ha som mål att få till ett möte där ni kan diskutera jobbmöjligheter. Att ni ses ökar dina chanser avsevärt, säger Olle Åberg.

På Migrationsverkets webbplats finns möjligheten att fylla i en intresseanmälan för jobb, examensarbete och praktik.

– De här spontanansökningarna har stort värde för oss och samlas i en databas, säger Håkan Henriksson, chef för personalförsörjningsenheten.

I dag ligger 6 000 spontanansökningar i databasen. Tanken är att myndighetens rekryterare ska bli ännu bättre på att söka kompetenser här. Ansökningarna används framför allt till tidsbegränsade anställningar som är kortare än sex månader och vid tillfälliga toppar.

Migrationsverket är en stor myndighet. Ett råd från Håkan Henriksson är att hitta egna kontakter, visa intresse och själv kontakta den enhet eller det kontor där man kan tänka sig att arbeta.

Men det finns myndigheter som enbart rekryterar via annons eller som bara hanterar vissa typer av spontanansökningar.

Försäkringskassan arbetar exempelvis bara aktivt med spontanansökningar som rör sommarjobb, säger Ola Bergström, HR-specialist på myndigheten. De sparas i en bank.

– Det gäller att ansökan är tydlig så att vi snabbt ser om personen passar för en viss roll.

Ola Bergström ser att spontanansökningar ofta blir allmänt hållna. Han tycker att man bör ta reda på precis vilka typer av tjänster man är intresserad av och skriva det. Och även se efter om den egna kompetensen räcker, eller om man behöver komplettera.

– Här kan man ha nytta av att titta i annonser och på vår webb för att se vad som efterfrågas för olika tjänster.

På Försäkringskassan hanteras spontanansökningarna centralt.

– Det är bra att tänka på att en rekryterare som inte är fullt insatt i en viss specialkompetens också ska kunna förstå av din ansökan vad du är bra på, säger Ola Bergström.

10 tips för din spontanansökan

  • Ta reda på om arbetsplatsen hanterar spontanansökningar.
  • Försök hitta en bra kontakt inne i organisationen.
  • Ta reda på om det finns ett särskilt intresse för en viss kompetens på arbetsplatsen.
  • Skriv ett personligt brev med cv, riktat till den som rekryterar.
  • Precisera så noga du kan i ansökan vad du vill arbeta med.
  • Var tydlig med dina kompetenser.
  • Skriv enkelt, vem som än läser ska kunna förstå vad du har för kompetens.
  • Ange om du kan ta ett jobb snabbt.
  • Följ upp med ett telefonsamtal.
  • Försök få till ett möte.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA