Öka din chans att få nytt jobb med ett bra cv
Det räcker inte att skriva ett välformulerat personligt brev för att drömjobbet ska bli ditt. Det behövs också ett bra cv – som är tydligt, informativt och anpassat till den tjänst du söker.
I dag fäster många arbetsgivare inte särskilt stor vikt vid ett personligt brev – och i vissa fall kanske de inte ens vill ha ett. Det gäller särskilt dem som arbetar med så kallad kompetensbaserad rekrytering.
Tidigare var det närmast självklart att en jobbansökan skulle bestå av ett personligt brev med en fritt hållen beskrivning av vad som gör den sökande till rätt person för jobbet, samt en meritförteckning som enbart listar arbetsgivare och tjänster i punktform. Men den som är fast i den bilden riskerar att missa chansen att lyfta fram sina erfarenheter och prestationer i yrkeslivet. Det är information som många rekryterare i dag förväntar sig att finna i den sökandes cv.
Ett modernt cv ska vara kort, men inte så kort som en gammaldags meritförteckning – två till tre sidor är lagom. För att få plats med allt och för att göra det lättläst behöver du därför ha en tydlig struktur.
En bra tumregel är att använda en kronologisk ordning, tipsar Florin Dinu, som är rådgivare på Trygghetsstiftelsen.
– Lista de anställningar som är meriterande för tjänsten med den senaste först. Skriv titel på anställningen, arbetsgivare och datum. Det räcker att skriva årtal och inte specifika datum. Sedan en kort beskrivning av vad jobbet innebar, säger han.
Petrus Potrus, som jobbar med rekrytering på Skatteverket, framhåller att det är viktigt att inte vara alltför kortfattad när man beskriver sina tidigare tjänster.
– Vissa skriver bara vilken roll de haft, men rollen kan innebära vad som helst. Du behöver tydliggöra vad du har gjort rent konkret – vilka uppdrag och ansvarsområden har du haft? Det är delar som är viktiga för att rekryteraren ska kunna göra en bedömning av huruvida du är kvalificerad för tjänsten eller inte.
Det är också viktigt att kunna koppla det man har gjort till den tjänst man söker, understryker rekryteringskonsulten Carl Isaksson.
– Läs annonsen, där det står vilka krav som finns, och anpassa ditt cv. Försök att koppla dina erfarenheter till annonsen och lyft speciellt fram de bitar som är relevanta för tjänsten du söker för att visa att du passar bra där, säger han.
Har du haft många olika jobb finns det en risk att ditt cv blir väl långrandigt. För att hålla det kort och mer lättöverskådligt behöver du inte beskriva äldre meriter lika utförligt, råder Susanna Aronson, rekryterare på Postnord.
– Har du exempelvis jobbat i över tjugo år kan det räcka med att lyfta fram dina senaste arbeten, kanske de tio senaste åren. För tjänster som är längre tillbaka kan det räcka med att skriva en titel i punktform.
När du beskriver din utbildning gäller samma sak som för arbetslivserfarenhet – ange din senaste utbildning först och ta bara med det som är relevant för tjänsten du söker. Gör det tydligt genom att först skriva vilken typ av utbildning du gått och på vilket lärosäte, följt av en kort beskrivning av vad utbildningen innebar.
– På många utbildningar finns valbara kurser. Du kan exempelvis skriva vilket program du har gått och med vilken inriktning, för det kan vara så att det är just den inriktningen vi är intresserade av på den här arbetsplatsen. Har du läst en eftergymnasial utbildning behöver du kanske inte ens ta med gymnasieutbildningen, säger Carl Isaksson.
För att veta vilka övriga meriter du ska ta med i ditt cv behöver du ha koll på vad arbetsgivaren kräver för tjänsten, poängterar Florin Dinu på Trygghetsstiftelsen.
– Många människor är tydliga med vad de är bra på men utgår inte ifrån vad som efterfrågas i annonsen. Gå därför tillbaka till jobbannonsen flera gånger under din skrivprocess och stäm av nyckelorden i kravprofilen. Vad är det arbetsgivaren kräver och vad har du själv skrivit?
Det gäller exempelvis dator- och språkkunskaper. Är det meriterande för jobbet så skriv ned i punktform vilka program respektive språk som du behärskar.
Kanske har du erfarenheter från andra områden än yrkeslivet, exempelvis genom föreningsliv eller fritidsaktiviteter. Ska du skriva om dessa är det viktigt att de kan kopplas till arbetet du söker.
– Utelämna allt som inte är relevant för tjänsten. Förtroendeuppdrag kan exempelvis visa att du kan arbeta i grupp eller stå inför en grupp och prata. Fundera över om det är viktigt för jobbet du söker och ge i så fall en kort beskrivning av på vilket sätt det är relevant, säger Florin Dinu.
Många lägger ned tid på att skapa ett snyggt cv som sticker ut med sin form. Men det är inte nödvändigt, tycker Susanna Aronson på Postnord.
– Design ger inte ett försprång om innehållet är skralt, men det är viktigt med en bra struktur. Anställningar och utbildningar ska exempelvis gärna finnas i olika sektioner med tydliga, gärna fetstilta, rubriker, säger hon.
Om arbetsgivaren efterfrågar ett personligt brev är det viktigt att det inte bara upprepar det som står i ditt cv. Där kan du i stället utveckla sådant som inte får plats i cv:t, exempelvis lärdomar du dragit av dina arbetslivserfarenheter. Det personliga brevet är också en bra plats för att berätta mer om dina drivkrafter.
– Där kan man också beskriva vad man vill göra längre fram och vad man är intresserad av. I ditt personliga brev finns en chans att vara lite mer informell och i ditt cv finns mer konkreta erfarenheter, säger Carl Isaksson.
Men det personliga brevet är inte så viktigt som många tror, konstaterar han.
– Speciellt när du söker jobb hos offentliga arbetsgivare så bör ditt cv vara ditt huvudsakliga fokus.
Så skriver du ett cv som fungerar
- Använd en tydlig struktur. Lista tjänster och utbildningar med de senaste först.
- Beskriv de tjänster du haft på några rader – du kan ta upp vad ditt ansvar var, vilka arbetsuppgifter du hade och vilka resultat du uppnådde.
- Beskriv också kortfattat innehållet i dina utbildningar.
- Anpassa ditt cv efter det jobb du söker.
- Lägg inte för mycket tid på formen.