Bild: Janetta Nyberg

Så sticker du ut i högen - tips för ditt ansökningsbrev

PÅ JOBBET: JOBBANSÖKAN2009-03-31

Ditt ansökningsbrev mäts mot mängder av hårda konkurrenter med digra CVn. Flytta fram dina positioner i högen av ansökningar med hjälp av proffsens knep.

Av:  Therese Säfström

Christel Zabell, STs karriärcoach, har sett alla typer av ansökningsbrev. Från dem skrivna på vykort – till upptryckta reklambroschyrer i fyrfärg där den sökande presenterar sig själv.

Hon tycker inte att man behöver bli extrem, men säger att det fortfarande kan vara gångbart att sticka ut.

– Tänk på mottagaren, vad är det den söker? Är det en kreativ tjänst så visa kreativiteten i din ansökan. Är det ett statligt jobb finns det ofta formalia att leva upp till.

Tänk först – skriv sen

Om du inte har sökt jobb på länge, eller kanske aldrig någonsin tidigare, tycker Christel Zabell att du ska börja med att planera.

– Tänk efter vad du själv vill, vad du brinner för, säger hon. När du sedan hittar ett jobb du vill ha, läs på om företaget och vad de gör för att ta reda på om jobbet är något för dig.

– Det är precis lika viktigt som det omvända. Det ska vara en vinna-vinna-situation när någon rekryteras till ett jobb. Om jobbet inte är någorlunda rätt för dig, lägg inte energi på att skriva en ansökan.

Men verkar det passa, fortsätt och gör en grundlig research. Det lyser igenom i ansökningsbrevet och visar att du är insatt och intresserad, säger Christel Zabell.

Knyck bästa idéerna

På internet finns mängder av exempel på personliga brev och hur ett CV kan vara uppställt. Innan man sätter sig ner och skriver kan det vara klokt att titta där, säger Christel Zabell.

– Skriv kort och koncist. Tänk hela tiden på vem som är mottagaren. Du ska besvara frågorna: Varför söker jag den här tjänsten? Vad är min motivation? Vad kan jag bidra till?

I det här läget, säger Christel Zabell, är det viktigt att den som läser brevet snabbt förstår att du är kvalificerad för jobbet.

Framhåll annan kultur

Christel Zabell tycker att arbetssökande med annan etnisk bakgrund än svensk ska hålla fram det som en tillgång.

– Det finns många fördelar med att ha en annan erfarenhet. Det ska man inte se som ett problem. Du har en relevant utbildning för jobbet, men utöver det kunskaper från en annan kultur, kanske ett annat språk. Sverige är ett mångkulturellt land, här behövs anställda som speglar samhället.

Har man svårt att uttrycka sig i skrift, då är Christel Zabells råd att ta hjälp. Antingen av någon man känner eller från ett proffs. Det är över huvud taget bra att höra någon annans åsikt om brevet, säger hon.

Sök bortom annonserna

Ett ansökningsbrev behöver inte gälla en viss tjänst. Det kan också ge utdelning att skriva till ett företag där man gärna vill jobba, och berätta att man finns.

– En spontanansökan är lite som ett frieri. Om du vill arbeta där måste du visa vad du har som de kan ha glädje av. Det ställer krav på att du själv tar reda på vad arbetsplatsen behöver. Var sedan noga med att följa upp med ett samtal.

Spontanansökningen kan ge god utdelning. Christel Zabell tycker att man ska komma ihåg att mer än hälften av alla tjänster tillsätts utan annonsering.

Så säger rekryterarna

Två personer med lång erfarenhet av att rekrytera är Maria Delby på Posten Meddelandes personalstab och Mia Selin, rekryterare på Sidas HR-avdelning. De tycker att det personliga brevet framför allt inte får kännas massproducerat.

– Skriv hellre specifikt än allmänt. Lägg fokus i brevet på just det jobb du söker. Lyft gärna fram ett par saker i din kompetens som anknyter till det, säger Maria Delby.

Mia Selin tycker att man ska skriva rakt, tydligt och konkret. Och att man inte ska tänka så mycket på jantelagen, det handlar om att marknadsföra sig själv.

Vad får ett bra ansökningsbrev att stanna i minnet?

– När man känner att det personliga brevet förmedlar en spontan och ärlig känsla. När man vågar vara personlig utan att bli privat, säger Mia Selin.

Vilka är de största tabbarna?

– När företagsnamnet är fel. När man ser att de har sökt utifrån en gammal mall, glömt byta namn och sedan inte läst igenom brevet. Eller när det är skrivfel i ansökan, säger Maria Delby.

Hur viktigt är utseendet på ansökan?

– Jag tycker att man överarbetar ibland. Vad som är snyggt eller fult är dessutom en subjektiv sak. Men man ska ha ett modernt snitt på ansökan, använd ett enkelt och lättläst typsnitt, säger Mia Selin.

Maria Delby ser gärna att brevet är bifogat och inte skrivet direkt i ett mejl. Det blir snyggare vid utskrift.

– Som rekryterare vill man också att det ska vara ordning och reda i brevet, säger Maria Delby.

Bör man ringa innan?

– Nej! Jag vet att coacher ofta säger att det är bra att ringa innan, men som rekryterare tycker man inte det. Undantaget förstås om den som söker har en konkret fråga som är viktig att få besvarad. Men samtalet har ingen betydelse för möjligheten att få jobbet, säger Maria Delby.

Mia Selin tycker att man absolut ska ringa om det man behöver veta inte står i annonsen.

– Det visar att man tar ett ansvar. Men ring inte utan anledning, säger Mia Selin.

Hur privat ska man bli i brevet?

– Det kan vara trevligt att lägga till något om det på slutet, men fritidsintressen och familjesituation har egentligen ingen relevans, säger Mia Selin.

Vad är viktigt att tänka på med ett CV?

– Det är bra att jobba igenom sitt CV och inte bara räkna upp vad man har haft för befattningar. Skriv gärna, kortfattat, något som beskriver mer vad du har gjort på arbetsplatsen, om prestationer och lärdomar, säger Maria Delby.

– Ta heller inte med allt du har gjort. Anpassa ditt CV så att det som är relevant för jobbet lyfts fram, säger Mia Selin.

Mer hjälp

www.st.org/karriar har ST samlat hjälp till dig som funderar över nytt
jobb. Du kan få coachning och personlig hjälp med ansökningshandlingarna.
Tria har liknande service för studenter på www.tria.se 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Så får du jobbet som inte är utlyst

PÅ JOBBET: SPONTANANSÖKAN2014-08-26

Tolka annonsen rätt och öka dina chanser

PÅ JOBBET: JOBBANNONSEN2015-02-10

Kom förberedd till jobbintervjun

PÅ JOBBET: ANSTÄLLNINGSINTERVJU2009-12-15
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA