Skryt lagom när du ska söka jobb
Du ska övertyga arbetsgivaren om att du är oslagbar. Utan att verka självgod eller oseriös. Här får du tipsen som hjälper dig att klara balansgången i din jobbansökan.
– Vad som uppfattas som skryt är väldigt kulturellt bundet. Det är sammanhanget som avgör om det du berättar om dig själv uppfattas som drygt, säger Gunilla Almström Persson, högskolelektor i retorik och forskare på Södertörns högskola.
Hon menar att svenskar av tradition är försiktiga med att breda ut sig, men att det håller på att förändras. Inte minst för att anställningsproceduren har blivit mer komplex och ställer högre krav på den som söker.
– Att lyfta upp sin kompetens och erfarenhet handlar egentligen inte om att skryta, utan om att göra sig trovärdig. Arbetsgivaren vill veta vad du kan.
Men för att vinna förtroende måste du backa upp alla påståenden med fakta. Det kan både handla om sådant som du har presterat på arbetet och engagemang som du har haft på fritiden, säger Gunilla Almström Persson.
För att ge en hel bild av färdigheterna kan du också försöka lyfta fram dina mjuka värden.
– Om du kan visa att du är en sympatisk person redan i ansökningsbrevet är det en fördel. Annars är anställningsintervjun rätt plats för det.
När du ska berätta vad du är bra på, finns det tre fallgropar som Gunilla Almström Persson varnar för: Skämta inte bort frågan, då agerar du på ett sätt som inte är sakligt. Be inte om ursäkt, det kan minska förtroendet för dig. Använd inte för många ord, då kan arbetsgivaren missa kärnan i det du vill säga.
– Nyckeln till att framhäva sig själv på ett bra sätt är att förbereda sig noga, säger Gunilla Almström Persson.
Josef Ericson är legitimerad psykolog och arbetar som rekryteringskonsult på Mercuri urval. Han tycker att det finns ett lätt sätt att undvika överdrivet skryt i en ansökan: att se till att alla påståenden är underbyggda.
Han tycker också att det är viktigt att undvika tomma ord och att ge tillräckligt mycket information.
– Att bara skriva att du är bra på att hålla många bollar i luften är ointressant. Ta i stället ett exempel som visar hur du har hanterat flera parallella projekt. »När jag hade rollen X, behövde jag hantera detta, och detta«.
En häftig titel säger heller ingenting, menar Josef Ericson, om man inte hjälper läsaren att förstå vad den innebär.
Genom att presentera fakta överlåter man värderingen åt arbetsgivaren. Bra eller dåliga egenskaper finns egentligen inte, det handlar bara om att de ska passa ihop med en viss anställning, säger Josef Ericson.
– Det är som med Zlatan. Han är en fantastisk fotbollsspelare, men i Barcelona kom han ändå inte till sin rätt. Därför är det viktigare att ställa frågan vad Zlatan kan. Om han är bra eller ej beror på sammanhanget.
Det händer att Josef Ericson stöter på personer som är alltför ödmjuka i sin ansökan.
– Man kan se i ett cv att en person har tagit på sig massor av ansvar, men utan att lyfta fram det i det personliga brevet. Sådant är synd.
Hans tips till den som har svårt att framhäva sig själv är att ta reda på exakt vilka kvalifikationer som verkligen krävs för rollen.
– »Kraven« i annonsen är ofta en önskelista. Fråga den som rekryterar: Vart är verksamheten på väg? Vilka utmaningar väntar? När du vet det kan det vara enklare att ta upp de relevanta sakerna i ansökan, utan att känna att du skryter.
Också Mia Svanqvist, som är enhetschef och ansvarar för studie- och karriärvägledningscentret Kompassen på Södertörns högskola, tycker att det är viktigt att tydligt ringa in såväl arbetets krav som de egna egenskaperna.
– När man ska framhäva sig själv är det väldigt viktigt att först ta reda på vilka styrkor man har, säger hon.
På Kompassen får studenterna professionell hjälp att bland annat skriva jobbansökningar. De får skriva ned sina främsta egenskaper, intressen, arbetslivsvärderingar, ämneskunskaper och färdigheter – fyra i varje kategori. Mia Svanqvists råd till den som ska göra något liknande är att ta hjälp av personer som man känner väl och fråga dem.
– Läs sedan annonsen noga. Vad efterfrågas? Plocka ut de styrkor du har som är relevanta, och framhäv just dem.
Tänk på att arbetsgivaren inte är intresserad av andra fördelar med dig än de som är viktiga för jobbet, säger Mia Svanqvist.
– Och glöm inte att också ditt cv ger möjlighet att lyfta fram dina styrkor. Skriv inte bara yrkestiteln. Beskriv jobbsituationen och framhäv de färdigheter du utvecklade där.
5 tips för framgångsrikt skrävel
- Tänk igenom: Vad har du åstadkommit tidigare? Ge exempel på vad du uppnått.
- Lyft bara fram det relevanta. Inga tomma ord.
- Kontrollera: Är alla påståenden underbyggda?
- Stryk värderande påståenden.
- Förklara begrepp och titlar.
Tipsare: Josef Ericson.