Bild: Janetta Nyberg

Så ökar du chansen till tjänstledighet

PÅ JOBBET: TJÄNSTLEDIGHET2013-09-10

Drömmer du om tjänstledigt för att gå den där kursen, eller kanske för att prova ett nytt jobb? Publikt tipsar om vad du har rätt till och vad du bör tänka på.

– Det kan vara en stor möjlighet att ta tjänstledigt för att studera eller pröva annat jobb. Därför ska du tänka efter noga vad du vill använda denna möjlighet till, säger Lena Mangell, legitimerad psykolog och coach på företaget Life & Career.

Hennes råd är att stanna upp och reflektera över vad du vill förändra på sikt och vad som behövs för att du ska uppnå ditt mål.

– Men oavsett om det är en utbildning eller ett annat jobb ska du välja utifrån hjärta, intresse och vilka möjligheter som finns.

Lena Mangell avråder från att handla i panik och ta tjänstledigt för att fly från en negativ situation. Hon rekommenderar i stället att man stannar upp och funderar över vad som är fel och varför man inte trivs.

– Det kanske är bättre att söka ett nytt jobb. Då satsar man ordentligt på det nya och lämnar det gamla bakom sig.

Om du kommit till slutsatsen att tjänstledigheten skulle vara en bra väg framåt för dig, gäller det att få med dig arbetsgivaren, för det är inte säkert att du får ledigt. Per Sjödin, ombudsman på ST, menar att en väl motiverad ansökan höjer dina chanser.

– Viss tjänstledighet har du rätt till enligt lag, men det kan också hänga på ditt kollektivavtal eller hur »välvillig« din arbetsgivare är, säger han.

– Försök att hitta vinsten för arbetsgivaren och lägg fram dina bästa argument.

Det kan till exempel handla om att du kommer tillbaka med nya kunskaper, ny motivation eller att du efter ledigheten blir anställningsbar även på andra tjänster på din arbetsplats. Att söka i mycket god tid ökar också chansen att din tjänstledighet beviljas, menar Per Sjödin.

– Om arbetsgivaren har fått ansökan i god tid blir det svårare att motivera ett avslag med att det är för kort planeringshorisont eller svårt att hitta ersättare.

Han konstaterar också att man inte ska underskatta att det ibland kan ligga i båda parternas intresse att du tar tjänstledigt.

– Din arbetsgivare kanske märker att du inte tycker att dina arbetsuppgifter är tillräckligt stimulerande. Eller kanske vill arbetsgivaren att du utvecklas vidare för att verksamhetens behov har förändrats.

Enligt lag har du rätt till vissa typer av tjänstledighet – men arbetsgivaren har rätt att skjuta upp ledigheten av hänsyn till verksamheten. Ledighet för studier får exempelvis skjutas upp i sex månader.

tjänstledighet regleras inte bara i lagsttiftning, utan också i kollektivavtalen. Och det kan vara stora skillnader mellan olika avtalsområden.

Ett exempel är möjligheten till tjänstledighet för att prova ett annat jobb, något som inte är en lagstadgad rättighet. Där finns vissa rättigheter för anställda på statliga myndigheter, tack vare kollektivavtalet.

– Den som är tillsvidareanställd har rätt att prova ett jobb på en annan myndighet som omfattas av samma avtal. Men den som vill prova ett jobb inom näringslivet måste lita till arbetsgivarens goda vilja, säger Per Sjödin.

Det måste också ST-medlemmar inom exempelvis spårtrafik och kommunikation, arbetsgivarorganisationen Almegas avtalsområden.

– Där är det helt upp till arbetsgivaren att bevilja tjänstledighet om lokala avtal saknas.

Innan du söker ledigtbör du också fundera över vad som händer när du kommer tillbaka. Vid viss ledighet, som för utbildning, har du lagstadgad rätt till samma eller likvärdiga anställningsvillkor efter ledigheten.

– Annars har man rätt till att gå tillbaka till sin tjänst, men man kan inte förvänta sig att arbetsuppgifterna ska vara exakt desamma. Arbetsuppgifter kan ju förändras över tid, även om man inte är tjänstledig. Men stora förändringar måste förhandlas med facket, säger Per Sjödin.

9 exempel på lagreglerade ledigheter

  • Föräldraledighet.
  • Ledighet för studier.
  • Ledighet för facklig förtroendeman.
  • Ledighet för att bedriva näringsverksamhet.
  • Ledighet för närståendevård.
  • Ledighet med anledning av trängande familjeskäl.
  • Ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret.
  • Ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete.
  • Ledighet enligt tjänstledighetsförordningen (gäller myndigheter under regeringen).

Lena Mangells tips

  • Se till att du använder tjänstledighetstiden väl, till något du vill utvecklas inom.
  • Reflektera och sätt upp mål för din utveckling. Svara på frågorna: Varför vill jag sluta? Vill jag komma tillbaka? Vad vill jag göra? Vilka är mina mål?
  • Ta inte tjänstledigt bara för att fly en negativ situation.
  • Fundera över de möjligheter som finns i det jobb du har i dag. 

Per Sjödins tips

  • Kontrollera vad du har rätt till enligt lag och kollektivavtal och sök ledigt i god tid.
  • När du ansöker om ledighet, motivera noga varför arbetsgivaren tjänar på att du är tjänstledig.
  • Kontrollera vad som händer med din pension, tjänstepension och sjukpenninggrundande inkomst under tjänstledigheten.
  • Ditt kollektivavtal hittar du på www.st.org.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Så hittar du vägen till ny kompetens

PÅ JOBBET: KOMPETENSUTVECKLING2014-11-18

Hitta vägen runt hindren för förändring

PÅ JOBBET: FÖRÄNDRING2015-04-14

Ta kamp mot tråkiga arbetsuppgifter

PÅ JOBBET: TRISTESS2014-03-25

Ta chansen att växa på jobbet

FÖRDJUPNING: KOMPETENSUTVECKLING2015-09-16
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA