Ta chansen att växa på jobbet
Det finns ingen lag som ger dig rätt till kompetensutveckling. Men varje arbetsgivare har ansvar för att alla anställda har den kompetens som behövs.
Enligt Arbetsgivarverket säger sig tre av fyra statligt anställda ha fått utbildning under det senaste året. Men det finns inget i de statliga avtalen som ger den enskilde rätt till kompetensutveckling. Varje arbetsgivare har ansvar för kompetensutveckling av personalen. Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST, säger att frågan är prioriterad hos många arbetsgivare.
– Det är naturligt att frågor om kompetensutveckling blir högt prioriterade inom staten, eftersom sektorn har ett ständigt behov av förändringsarbete, säger hon.
Gerd Wallin, som arbetar som karriärcoach, är van att hjälpa personer vidare i yrkeslivet. Hon ger rådet att börja med att säga till sig själv: »Jag är värd kompetensutveckling.«
– Det stärker ditt självförtroende, säger hon.
Vid de årliga utvecklingssamtalen är kompetensutveckling ett givet ämne, men Gerd Wallin avråder från att vänta med önskemålen – om inte samtalet är nära förestående.
– Kompetensutveckling är färskvara. Fråga därför så fort det känns aktuellt för dig, men ha fingertoppskänsla. Ta inte upp frågan på morgonen om chefens agenda är fulltecknad, utan hör efter när det passar med ett samtal.
Förberedelsen är viktig. Sök på nätet och prata med vänner för att se vad andra har gjort, ta stöd av fackliga företrädare och karriärcoacher.
– Inför arbetsgivaren är det viktigt att framhålla hur kursen eller seminariet ökar dina kunskaper i ämnet och hur den leder till effektivare arbete.
Gerd Wallin varnar dock för argumentet att andra fått utbildning:
– Varje person är unik och behöver olika kompetensutveckling!
Några frågor inför din kompetensutveckling
- Vad vill du jobba med?
- Vad kan du?
- Vad hindrar dig från att göra det du vill?
- Vilka delmål behöver du på vägen mot ditt mål?
- Hur ska du lägga fram förslagen till chefen?
125 000
- Så många statligt anställda använder minst fem arbetsdagar om året till kompetensutveckling, enligt SCB. Det motsvarar ungefär varannan anställd inom staten.
ST vill ha obligatoriskt startpaket
- ST vill införa ett obligatoriskt introduktionsprogram för alla nyanställda i staten och regelbunden vidareutbildning om statstjänstemannarollen. Bakgrunden är bland annat att fler chefer rekryteras från andra sektorer och att man vill säkerställa att de har kunskap om exempelvis meddelarfriheten.