Annons:

Att mötas av nej efter nej på sina ansökningar kan göra det svårt att orka ladda om och fortsätta jakten på ett nytt jobb.
Bild: Lotta Sjöberg
Att mötas av nej efter nej på sina ansökningar kan göra det svårt att orka ladda om och fortsätta jakten på ett nytt jobb.

Låt inte nejen knäcka dig

RÅD OM JOBBET2020-11-09

Att gång på gång få nobben när man söker jobb kan fresta på självförtroendet. Men det finns sätt att hålla geisten uppe. Försök att ta kontroll över situationen och dra lärdomar av bakslagen, råder experterna.

Av:  Enikö Arnell-Szurkos

Du söker drömjobbet, anstränger dig, kommer på intervju. Får nej. Du reser dig igen, söker nästa jobb, anstränger dig lite till. Får nej igen. Det blir allt jobbigare för varje gång.

I början tänker man kanske ”jag var inte rätt för det här jobbet”. Men med tiden urholkas självkänslan, säger Per Johnson, lektor i psykologi vid Lunds universitet. Att få höra till är något väldigt grundläggande hos oss människor, förklarar han.

Per Johnsson.
Per Johnsson.

– Redan när vi är små barn sträcker vi oss mot någon och vill bli burna. Att inte få vara med i en grupp kan för vissa människor innebära en avgrund.

Ett arbete är dessutom mer än ”bara” en grupptillhörighet. Det handlar också om att känna att man bidrar och har ett värde, enligt Per Johnson.

Men det finns sätt att bryta en negativ tankespiral. Ett är att återta kontrollen efter en motgång, exempelvis genom att kontakta arbetsgivaren och fråga varför den egna kompetensen inte räckte hela vägen. Att tolka ett nederlag som återkoppling på vad som kan göras bättre.

– Då får man bättre grepp om situationen och kan göra något åt det, kanske gå en utbildning till. Vi blir tröstade av att ha en plan, det minskar rädslosystemet, säger Per Johnson.

Ett annat sätt att behålla kontrollen är att söka flera jobb samtidigt. Det rådet ger Olof Röhlander, motivationsexpert och föreläsare. Han har också skrivit flera böcker i ämnet, som Omstart – om konsten att bryta ihop och komma igen.

Olof Röhlander.
Olof Röhlander.

– Sitt inte och vänta på besked – ha nästa grej på gång! Det finns en mental risk med att bara sitta och vänta på ett svar i flera veckor.

Efter flera negativa besked kan det också vara bra att ställa sig frågan hur motiverad man varit att söka just dessa jobb. Saknar man en stark inre motivation och exempelvis vill ha ett jobb bara för pengarna, kan det skina igenom, menar Olof Röhlander. Därför är det värdefullt att fundera igenom sina motiv, säger han.

– Fråga dig själv: Skulle jag tycka att det här jobbet var intressant även om jag inte skulle få betalt för det? Då får du en hint om motivationens kvalitet.

Hur jobbig en situation upplevs påverkas också av förväntningarna. Ett av Olof Röhlanders råd är att ”se livet i vitögat” och acceptera att det kan vara tufft ibland.

– Vem har sagt att man aldrig kommer att ha motgångar?

Han framhåller att det går att hitta vägar framåt i egnas och andras goda exempel.

– När det känns jobbigt kan ljuspunkter ur det förflutna lindra. Hur har jag klarat mig ur svåra situationer tidigare? Hur har någon annan i liknande situation gjort? Det är också viktigt att omge sig med bra människor som kan hjälpa en vidare.

En person som hjälper jobbsökande vidare är Eva Olsson, rådgivare på Trygghetsstiftelsen, som stöder uppsagda i statlig sektor i omställning till nytt arbete. Hon börjar med att ta reda på vad personerna hon möter verkligen vill göra.

Eva Olsson.
Eva Olsson.

– Har man jobbat på Försäkringskassan i 20 år kanske det är svårt att se möjligheter på en liten ort. Men jag vet flera som lyckats tänka om och prova något helt nytt, säger hon.

Om någon får många nej, brukar Eva Olsson också be personen att ta reda på om det finns ett kompetensglapp. Kanske kan en kurs ge fördelar?

– Ett råd är att försöka bredda sin kompetens och ”korsa” det man har med något nytt. Är man duktig på att utreda kanske man kan lägga till branschkunskap inom ett område man vill till.

Eva Olsson har flera konkreta tips om själva ansökningsprocessen till personer med många nej i bagaget.

– Jag försöker få dem att titta på jobb de sökt, även om det är plågsamt. Har de riktat cv:t och ansökan till jobbet? Har de varit tillräckligt tydliga i vad de själva vill?

Små ändringar i ansökningsbrev kan göra skillnad för många, enligt Eva Olsson.

– Det kanske finns något man kan skruva lite på. Kanske lägga till ett personligt exempel eller en berättelse.

Ett annat råd är att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsplatsen, och tydligt koppla det till vad man själv kan bidra med.

– Man får inte förutsätta att den som läser brevet hinner reflektera och fantisera om framtiden, om man bara beskriver det man har gjort, säger Eva Olsson.

Även för den som kommit till intervju många gånger, men aldrig längre, finns hjälp att få. Träning, exempelvis i form av en övningsintervju med feedback från en expert, kan vara avgörande.

– Då kan man få återkoppling även på beteenden och ticks, om man pratar lite mycket eller något annat som man själv kanske inte är medveten om.

Är man nervös kan det också hjälpa att förbereda sig väl, exempelvis genom att inför intervjun öva på att beskriva de kompetenser som efterfrågas i jobbannonsen.

Alla Publikt talar med framhåller vikten av att inte gräva ned sig för djupt i ett nederlag. Och att söka stöd hos någon nära vän eller familjemedlem om mörkret känns kompakt.

– Det ska inte ske via sms eller telefonsamtal, utan helst ansikte mot ansikte. Med ögon som ser och bekräftar dig. Just när man blir avvisad behöver man en motkraft, ett ställe där man är älskad. Kanske till och med kan få en kram, även i dessa coronatider, säger Per Johnson.

Så går du vidare efter en rad nej


  • Fundera över vilka jobb du verkligen vill ha och ta reda på vad som krävs för att du ska kunna få dem. Behöver du komplettera din kompetens?
  • Försök att ha struktur i ditt jobbsökande, och glöm inte att fylla på med energi mellan ansökningarna.
  • Undvik att skicka samma brev till alla. Rikta din ansökan tydligt till arbetsplatsen i fråga, och ge konkreta exempel på vad du kan bidra med där.
  • Sök flera jobb samtidigt. Det är lättare att ta ett nej om du kan hoppas på ja från annat håll.
  • Våga be om hjälp, både av vänner och proffs. Många fackförbund erbjuder hjälp med jobbansökningar och träning inför anställningsintervjuer. Medlemmar i ST har möjlighet att få återkoppling på ansökningsbrev och cv samt muntlig och skriftlig intervjuträning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Öka din chans att få nytt jobb med ett bra cv

TIPS OCH RÅD: SKRIVA CV2021-11-07

Så visar du att din kompetens passar in

RÅD OM JOBBET: KOMPETENSBASERAD REKRYTERING2020-09-02
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA