Vässa ditt cv utan att fastna i klyschträsket
»Flexibel«, »driven«, »ambitiös«, »gillar att ha många bollar i luften« – om du staplar för många drömegenskaper på varandra i din ansökan är risken stor att jobbet går till någon annan.
Tessa James är HR-konsult på Skatteverket och läser mellan 5 000 och 8 000 ansökningar varje år.
– I de allra flesta brev finns det en klyscha eller två. Men de riktiga klysch-festerna skapas nog oftast av sådana som är lite mer juniora i arbetslivet, säger hon.
Erik Fors-Andrée är vd för företaget Cruited. Han får ofta frågan om att göra färdiga mallar eller lägga upp samlingar med riktigt bra formuleringar.
– Det finns en väldig efterfrågan på en quickfix. Det provocerar mig att så pass många seriösa aktörer också erbjuder det. För det funkar faktiskt väldigt sällan. Det är ett misstag att tro att man kan sälja in sig själv med en färdig mall. Poängen är ju i stället att du ska sticka ut.
Han berättar att unga jurister ofta skriver något i stil med: »Jag träffade er på arbetsmarknadsdagen och blev väldigt intresserad av er byrå.«
– Det säger ju ingenting. Men skriver du: »Det jag tog fasta på hos er, som jag saknade hos era konkurrenter, är…« – då börjar det betyda något. Och det hittar du inte i någon mall.
Tessa James och Erik Fors-Andrée är överens om att uttrycken inte är dåliga i sig – det är bara när det saknas underbyggnad som de förvandlas till klyschor. Erik Fors-Andrée ger ett exempel:
– Den person som koordinerar hela sändningen av Melodifestivalen är förmodligen bra på att ha många bollar i luften.
Tessa James, som arbetar med kompetensbaserat urval, brukar oftast bara läsa cv i den första gallringen. Först inför intervjun läser hon igenom breven.
– Om någon då har skrivit att de »gillar att jobba från ax till limpa«, så försöker jag bryta ned klyschan till faktiska situationer: Varför är det viktigt för dig? Kan du ge exempel på när du har gjort det? Då visar det sig snart om det finns substans bakom.
Eller som Erik Fors-Andrée säger:
– Du kan kanske klara första sorteringen med en klyschig ansökan. Men du kommer väldigt sällan att få ett jobb.
1. Att vara bra på allt går inte hem
Om du bara rapar upp egenskaper som du uppfattar som efterfrågade är risken att du framstår som lite för perfekt.
– Jag har varit med om en person som beskrev sig som positiv och entusiasmerande i sitt brev, och sedan inte visade ett enda ansiktsuttryck under intervjun, säger Tessa James.
Om du garderar dig för mycket blir resultatet lätt att du inte sticker ut.
»Jag jobbar bra i team och gillar också att jobba självständigt«, är ett exempel på det. Varför inte bara säga: »Jag jobbar bäst i team«? Då har man i alla fall en profil som sticker ut, säger Erik Fors-Andrée.
2. Lyft fram dina verkliga styrkor
Sätt jobbet du söker åt sidan en stund och fundera över vilka egenskaper du har, helt förutsättningslöst.
Fråga gärna kolleger och chefer. Se sedan om du kan hitta några »kluster«, egenskaper som kretsar runt samma teman.
– Jag hade en kille här som beskrev sig som diplomatisk. I ett annat sammanhang sa han att han gärna vill ha alla med sig i ett projekt. Han var också väldigt mån om att uppnå ett gemensamt resultat, som man tror på tillsammans. Det är ett typiskt kluster. Han förefaller ha en lyssnande ledarstil, säger Erik Fors-Andrée.
3. Ge exempel på situationer
Leta efter tillfällen när du har fått använda dig av dina styrkor, se hur du angrep situationen då och vilka resultat du fick. De tillfällena kan du sedan använda i ditt brev. Till en intervju behöver du ha minst ett par exempel i beredskap för varje egenskap du har lyft.
– Jag är mycket mer intresserad av att höra vad du faktiskt har gjort än att höra hur du beskriver din förträfflighet med en massa ord, säger Tessa James.
4. Koppla dem till just det här jobbet
Ha hela tiden annonsen med i tanken när du formulerar dig. Reflektera över vad arbetsgivaren söker.
– Bedöm hur viktig var och en av dina styrkor är just i det här sammanhanget. Det avgör vilka du ska lyfta fram, säger Tessa James.
Erik Fors-Andrée exemplifierar med någon som arbetat som forskare och söker tjänst som projektledare inom näringslivet, men saknar dokumenterad erfarenhet av att leda team.
– Då behövs fler exempel på ledaregenskaper och inte så många på forskarbakgrunden, som redan är doku-menterad.