Vill skärpa arbetet mot hot och våld
Kvinnor drabbas oftare än män av våld, hot och mobbning på arbetsplatsen. Arbetsgivare måste börja analysera sin organisation utifrån ett genusperspektiv, säger STs ordförande Annette Carnhede i ett uttalande.
STs ordförande efterlyser i uttalandet en antivåldsstrategi och att staten som arbetsgivare tar krafttag för att medarbetarna ska kunna känna sig trygga på jobbet. Det är inte bara den enskilde anställde som drabbas i en hot- och våldssituation, påpekar Annette Carnhede. Det finns också en risk att handläggare känner sig tvingade att fatta felaktiga beslut, och därmed påverkas rättssäkerheten.
ST ska för egen del stärka sitt arbetsmiljöarbete och ha ett tydligt genusperspektiv i det arbetet. Inom tre år ska ST vara Sveriges mest jämställda fackförbund, lovar Annette Carnhede.
– Vi vill utmana andra fackförbund genom att ha en jämställd fördelning bland våra förtroendevalda och genom att lägga ett genusperspektiv på allt vi gör.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.