Växeln i Sollefteå läggs ned

SKATTEVERKET2009-09-10

2005 byggde Skatteverket upp en nationell växel i Sollefteå. I dag fick de 20 anställda beskedet att växeln läggs ned nästa sommar och att de sannolikt förlorar sina jobb.

Av:  Eva Spira

– Här är stämningen deppad och många är förbannade på Skatteverket, säger Lars-Göran Fridlund, vice ordförande för ST inom Skatteverket.

Han var med när arbetsgivaren tidigare i dag informerade de 20 telefonisterna som arbetar vid växeln om nedläggningen.

Skatteverket har två nationella växlar, en i Mariestad och en i Sollefteå. Orsaken till att den ena läggs ned är att Kronofogdemyndigheten ska bygga upp ett eget kundcenter och att alla samtal till Skatteverket ska ha en ingång via Skatteupplysningen. Därifrån ska man kunna knappa sig vidare till växeln.

Att det är växeln i Sollefteå som läggs ned beror enligt Skatteverket på att det finns regionalpolitiska beslut från regeringen om att verksamheten i Mariestad ska vara kvar.

Växeln i Sollefteå ska vara nedlagd 31 juli 2010 och utfasningen påbörjas 1 april 2010.

ST-avdelningen har förklarat sig oenig med arbetsgivaren i mbl-förhandlingarna och anser att de anställda i Sollefteå ska vara kvar.

– Det saknas folk i Skatteupplysningen och vissa perioder tar man in personer från bemanningsföretaget Proffice som uppbackning, säger Lars-Göran Fridlund.

Skatteverket borde satsa på kompetensutveckling av den personal som finns, i stället för att hela tiden anställa nya med annan kompetens, menar han.

Lars-Göran Fridlund är också upprörd över att Skatteverket tog emot pengar från Länsstyrelsen för att inrätta växeln 2005.

– Ett privat företag kanske kan syssla med att ta emot bidrag och sedan lämna orten. Men Skatteverket bör stå för sina egna kostnader.

Läget på arbetsmarknaden i Sollefteå är katastrofalt, enligt Lars-Göran Fridlund. Flera företag har aviserat att de ska lägga ned och även ortens sjukhus kommer att göra neddragingar.

– Och nu bidrar även Skatteverket till att arbetslösheten ökar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA