Vabbande mamma går till AD

RÄTTSSKYDDET2008-10-30

HSB stäms inför Arbetsdomstolen för brott mot föräldraledighetslagen. Fackförbundet Unionen kräver 150 000 kronor i skadestånd till en kvinna som förlorade jobbet för att hon vabbat för mycket.

Kvinnan anställdes i november förra året som receptionist och växeltelefonist på HSB i Göteborg. Hon hävdar att hon inte fick veta att jobbet var en provanställning på tre månader förrän hon redan sagt upp sitt gamla jobb.

– Hon accepterade eftersom hon inte hade något annat val, säger Malin Wulkan, jurist vid LO-TCO rättsskydd, till Kollega.

Innan provanställningstiden löpt ut blev kvinnan erbjuden att vikariera för sin närmaste chef, som konferensvärdinna. Därefter annonserade HSB efter en ersättare till hennes tjänst i receptionen.

– Vi hävdar att provanställningen övergick i en tillsvidareanställning, eller i alla fall ett vikariat till maj 2009, i och med att man kom överens om att hon skulle börja som konferensvärdinna. Att de sökt en ny vikarie till receptionen tyder definitivt på att de tänkt sig att hon skulle vara kvar, säger Malin Wulkan.

Men i februari fick kvinnan veta att hon inte skulle få stanna kvar. Enligt kollektivavtalet måste arbetsgivaren meddela det minst en månad innan provanställningen upphör, skriver tidningen.

– Den enda anledningen som vi kan se till att hon får sluta är att hon har varit borta ganska mycket för vård av sjukt barn. Arbetsgivaren behöver inte lämna skäl när de avslutar en provanställning, så därför kan det bli svårt att bevisa att hon fick sluta på grund av vabbfrånvaron, säger Malin Wulkan. 

Utöver skadeståndet på 150 000 kronor kräver Unionen att kvinnan ska få lön retroaktivt från anställningens upphörande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA