Utköpt i stället för rehabiliterad

VÄGVERKET2010-02-09

När Gun Boman gick in i väggen missade Vägverket sitt rehabiliteringsansvar. I stället bollades hon runt mellan olika chefer. Till slut valde arbetsgivaren att köpa ut henne.

Det började med en intensiv arbetsperiod och en omorganisation för tre år sedan. Gun Boman, ekonomisk administratör på Vägverket, började känna av tydliga stressymptom. Hon fick också vänta i flera månader på arbetsuppgifter i den nya organisationen.

Gick in i väggen

Sedan kom ännu en omorganisation. Gun Boman fick med kort varsel byta arbetsuppgifter och chef på nytt, och kämpade med de otydliga premisserna för arbetet.

– Det tog mig väldigt hårt att jag inte kunde sy ihop verksamheten, säger hon i dag.

Efter några månaders kaos och sömnbrist sade kroppen slutligen stopp i oktober 2008: Gun Boman gick in i väggen. Under sjukskrivningen följde ytterligare chefsbyten.

På våren föreslog Försäkringskassan en återgång på halvtid. Gun Boman erbjöds jobb på en annan avdelning än den hon lämnat, men hade svårt att klara arbetsuppgifterna. Hon började fråga arbetsgivaren efter en långsiktig rehabiliteringsplan. I stället erbjöds hon att bli utköpt, på villkor som hon inte kunde acceptera.

Avtal med bättre villkor

Efter flera möten med läkare, Försäkringskassan, fack och Gun Boman själv bedömde arbetsgivaren att det enda rätta var att erbjuda ett avtal med bättre villkor fram till pension.

– Det ska ju inte vara pensionslösningar så fort någon som fyllt 60 år blir sjuk, säger Vägverkets förhandlingschef Lars-Åke Näslund. Men vi gjorde en lösning som hon och hennes läkare bad om.

Lars-Åke Näslund medger att möjligheterna till rehabilitering inte var uttömda då avtalet undertecknades.

– Vi hade säkert kunnat göra mera både tidigare och senare men misslyckades i detta fall, säger han.

Försäkringskassan senfärdig

Leif Eklöf var Gun Bomans närmaste chef de nio månader som föregick avtalet.

– Man gjorde ett antal åtgärder, men de fanns inte nedtecknade. Rent allmänt underlättar sådan dokumentation vid rehabiliteringsärenden när man byter chefer. Men om det påverkat utfallet här vet jag inte, säger han.

Leif Eklöf är kritisk till att Försäkringskassan dröjde ett halvår med att påbörja en dialog.

– Den kom alldeles för sent, säger han.

Genom avtalet får Gun Boman nu viss rehabiliteringshjälp via Vägverkets utvecklingsavdelning, vilket hon är tacksam för. Men helst hade hon önskat att hon kunde jobba fram till pensionen.

– Jag har betalat så mycket, det känns så orättvist. Alla stoppade huvudet i sanden. Det är jag mest besviken på. Jag hade velat ha en ursäkt, och en förklaring.

Ansvar vid rehabilitering

En arbetsgivare ska:

  • lämna upplysningar till Försäkringskassan så att en anställds rehabiliteringsbehov snarast kan kartläggas
  • samråda med den anställde innan detta sker
  • vidta åtgärder för en effektiv rehabilitering så snart som möjligt
  • ha en väl fungerande organisation för arbetsanpassning och rehabilitering
  • snarast möjligt påbörja arbetsanpassning och rehabilitering när en anställd behöver det
  • hålla sig informerad genom kontakt med den anställde
  • anpassa arbetssituationen för anställda med nedsatt arbetsförmåga

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av fd skyddsombud (ej verifierad) tors, 02/18/2010 - 13:26
Gun är ett av alla tusentals liknande och skrämmande exempel på arbetsgivare och fackets (arbetsmarknadens parter) ansvarslöshet och slutgiltiga förnedring av anställda som haft oturen att "tappa balansen" dvs drabbas av arbetsrelaterade sjukdomar och sen kastas ut. När parterna inte klarat av sina resp. uppdrag enligt arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverket inte har fullgjort sina skyldigheter..så är det upp till regeringen att agera. Det finns ju tydliga sammanhang och mönster som påvisar bristerna om de resp. ministrarna VILL SE...istället för att blunda.
Inlagt av Drabbad (ej verifierad) mån, 09/15/2014 - 12:08
Finns det några exempel på att ST har HJÄLPT någon som varit utsatt för kränkande särbehandling på sin arbetsplats och blivit sjuk och sjukskriven p g a det?
Alltså även MOT arbetsgivaren för att få denne att följa lagar och förordningar? Rättshjälp?
Inte bara att man "hjälpt till" med utköp av den felaktigt och lagvidrigt behandlade medlemmen?
Vore mycket intressant att få ta del av.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA